Србија

КОШТУНИЦА ОТКРИО СВЕ И ПОДИГАО СРБЕ НА НОГЕ! НАШЛИ СМО РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО А ВЛАДА ЈЕ ТО ПОДРЖАЛА!

Последњи председник Савезне Републике Југославије и некадашњи премијер Србије Војислав Коштуница каже за Курир да је имао предлог за решење питања Косова и да га је подржала тадашња влада. То је, каже он, најбољи доказ квалитета тог решења за јужну српску покрајину Косово.

– У датим околностима, то је био најбољи предлог – истакао је Коштуница, који је после дужег одсуства из политичког живота за Курир проговорио о решењу косовске кризе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На наше питање да ли би његов предлог био и данас применљив као одрживо решење у тренутним околностима, бивши премијер је избегао одговор.

– Немам времена то да коментаришем, моји ставови о томе су познати, све има забележено – поручио је Коштуница.

Одрживо решење

Он је, док је био премијер Србије, предлагао да решење за КиМ буде надгледана аутономија, која представља компромис који искључује све екстремне опције.

– Надгледана аутономија, за разлику од надгледане независности, сагласна је Повељи УН и Уставу Србије. Тиме би било омогућено Албанцима да у АП КиМ сами управљају својом властитом будућношћу и остварују своје интересе, а с друге стране, Србија би сагласно Повељи УН задржала свој суверенитет и територијални интегритет.

Коштуница је истицао свој аргумент да би модел Хонгконга био успешан, одржив и функционалан.

– Тај предлог о суштинској аутономији у истој мери је животан и обезбеђује стабилно и одрживо решење статуса покрајине – говорио је Војислав Коштуница.

Његов наследник на челу ДСС Милош Јовановић истиче да је Коштуничина идеја била да се у оквиру Србије пренесе одређени број надлежности на приштинске институције.

Оне би у одређеним доменима, од којих ниједан не би задирао у суверенитет и територијалну целовитост Србије, могле самостално да доносе одлуке. Али важнија питања као што су спољна политика, финансије и одбрана остали би у надлежности Србије – истакао је Јовановић.

Изнајмљивање територије

Бивши шеф дипломатије Савезне републике Југославије Владислав Јовановић каже да је модел Хонгконга, који је својевремено Коштуница предлагао, несигурно решење, јер представља изнајмљивање територије другој држави на сто година, под условом да се иста врати у том року.

– Кина је уступила Хонгконг Великој Британији на сто година, али је враћен у полунезависном стању. Коштуница је био за принцип „мање од независности, више од аутономије“, максимум који покрајина може да добије. То и данас може да буде решење, али Албанци под утицајем Запада не желе заједницу са Србима. Америка је створила независност Косова и поклонила га Албанцима – подвлачи Јовановић.

 

Извор: Курир.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ