Регион Србија

Због СРБА побеснео ПРЕДСЕДНИК ЦРНЕ ГОРЕ !

Предлог допуна устава Црне Горе, у делу идентитетских питања, који би посланички клуб Демократског фронта требало да преда Уставном одбору у наредних 15 дана готово је идентичан предлогу Нове српске демократије и Социјалистичке народне партије из 2011. године, којим је затражена промена одредаба које дефинише српски језик, заставу и химну.

Предлаже се да се Устав допуни новим чланом 13 а, којим би било прописано да уколико неки од језика у службеној употреби буде језик којим говори највећи број грађана на попису, да тај језик постаје други службени језик – наводи се у предлогу ДФ-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уставна процедура за идентитетске промјене које ДФ тражи је изузетно компликована имајући у виду да подразумева двотрећинску већину у парламенту као и потврду на референдуму.

Уставом Црне Горе је прописано да је службени језик у Црној Гори црногорски језик, а да су ћирилично и латинично писмо равноправни.

У службеној употреби су и српски, босански, албански и хрватски језик, наводи се у члану 13. Устава Црне Горе за који је 2008. године гласао и садашњи конституент Демократског фронта Покрет за промјене. Медојевић је уз Ранка Кривокапића из СДП-а и тадашњег потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића један од идејних твораца тог Устава.

У члану 4. наводи се да је застава Црне Горе црвене боје са грбом на средини и златним обрубом. И да је химна Црне Горе „Ој свијетла мајска зоро“. Демократском фронту не иде у прилог чињеница да је, по тумачењу већине правних експерата, за промјену члана 4. и члана 13. осим двотрећинске већине у парламенту потребна и тропетинска потврда свих уписаних бирача, фактички потребно је да гласа 360 хиљада бирача.

У ДФ-у наводе да је у питању допуна, а не промена Устава, за чије усвајање није потребна потврда на референдуму као и да се измене химне и дефинисање народне заставе могу решити и измјенама Закона о државним симболима.

ДФ ће, према тврдњама извора из тог савеза, тражити и корекцију Закона о слободи вероисповијести којим је предвиђено регулисање имовине верских заједница, па и Српске православне цркве у Црној Гори.

Наше тумачење је да се тим законом покушава одузети имовина СПЦ у Црној Гори и то у управним поступцима који ће трајати не дуже од 15 минута рекао је извор. Најављена иницијатива ДФ-а ће бити усмерена и на област правосуђа, али и на гарантовање пропорционалне заступљености Срба у државним институцијама. Посебно у дијелу враћања надлежности Скупштини која би бирала предсједника Врховног суда, све судије, али и специјалног државног тужиоца којег би предложио ВДТ – рекао је извор.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ