Свет

СКАНДАЛ у Сједињеним Америчким Државама: Да ли је све због политичког интереса ?!

Америку потреса нови политички скандал у чијем су се средишту нашли Украјина и Џо Бајден.

Међутим, што се дубље улази у суштину ове приче о новцу, политичким притисцима и корупцији, све је јасније да се овде заправо ради о огољавању намере практично целокупне америчке елите, и леве и десне, да се домогне украјинског новца и енергетских резерви, пише Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка Демократска партија није могла да се помири са победом републиканца Доналда Трампа на изборима 2016. године и покренула је више десетина истрага против председника. Под микроскопом се проучава његова предизборна кампања, наводно мешање у изборе, финансије, односи са женама и још много тога.

Сада када је пред демократама претња поновног избора Трампа, партија је најавила почетак нове истраге.

Доналда Трампа сумњиче да жели да организује „мешање Украјине“ на предстојећим председничким изборима у Америци. Односно, да у Украјини обнови истрагу против породице Џоа Бајдена, најозбиљнијег противника Трампа на предстојећим председничким изборима 2020. године.

Спутњик објашњава зашто је Кијев увучен у предизборну кампању Американаца.

Велика истрага

Белој кући су се обратили председници три одбора Представничког дома америчког Конгреса. Демократе Адам Шиф, Елиот Ингл и Елајџа Камингс написали су писмо Трамповом саветнику Пету Чиполонеу у којем говоре о својим сумњама на рачун шефа државе.

Парламентарци наводе да су у протекле две године Трамп и његов лични адвокат Рудолф Ђулијани наводно покушавали да приморају украјинске власти да спроведу две истраге под плаштом антикорупцијских активности.

Прва је истрага против Украјинаца који су пружили кључне доказе против шефа Трамповог предизборног штаба Пола Манафорта.

Циљ друге истраге на којој је наводно инсистирао амерички лидер је син бившег потпредседника Сједињених Америчких Држава демократе Џона Бајдена — Хантер Бајден. Он је био члан управног одбора украјинске гасне компаније која се нашла под истрагом.

Сам Џо Бајден је, по сопственом признању, док је био потпредседник, затражио смену главног тужиоца Украјине, који је истраживао активности гасне компаније.

Како би поткрепили своје сумње, аутори писма наводе телефонски разговор Трампа и председника Украјине Владимира Зеленског од 25. јула 2019. године.

Који су интереси САД у Украјини?

Да би се схватило на какав је жуљ демократа стао Трамп, сетивши се ове две истраге, треба се подсетити главног интереса који Сједињене Америчке Државе имају у Украјини. Ради се о гасу из шкриљаца.

Још 2013. године Сједињене Америчке Државе, на чијем челу је био демократа Барак Обама, потписале су са Украјином и њеним лидером Виктором Јануковичем споразум, према којем су компаније за производњу нафте и гаса „Шеврон“ и „Ексон мобил“ добиле дозволу за развој и производњу гаса у Лавовској, Харковској и Доњецкој области.

На пример, уговор „Шеврона“, вредан 10 милијарди долара, давао је америчкој компанији право да развија и користи екстраховане угљоводонике током 50 година.

А у мају 2014. године Хантер Бајден, син тадашњег потпредседника САД Џоа Бајдена, је добио функцију у највећем приватном произвођачу гаса у земљи „Буризма холдингс“.

Интересовање за приватну гасну компанију делимично се може објаснити чињеницом да је она поседовала дозволе за развој и производњу гаса у Дњепро-Доњецком и Азовско-Кубанском басену, који се налазе у областима које су биле ван утицаја Украјине.

„Буризма холдингс“

Истрагу о „Буризма холдингсу“ покренуо је украјински генерални тужилац Виктор Шокин у оквиру борбе против корупције. Власник компаније Злочевски напустио је земљу убрзо након промене власти, а Шокин се заинтересовао за активности компаније коју је он водио.

Како пише колумниста конзервативног америчког листа „Хил“, он је успео да се упозна са званичним Шокиновим досијеом у случају „Буризма“.

Према овим документима, горе наведени трансфери су на крају били намењени лично Хантеру Бајдену и Арчеру. Са тим у вези, главни тужилац је намеравао да саслуша америчке бизнисмене, али није успео то да уради.

Џо Бајден 2018. године јавно је говорио да је у марту 2016. године у име америчког председника Барака Обаме притиснуо украјинског лидера Петра Порошенка.

Он је претио да ће, ако Шокин не оде са функције, Вашингтон повући исплату од милијарду долара за Украјину, осуђујући државу на банкрот.

„Погледао сам их и рекао: ’Одлазим за шест часова. Ако до тада тужилац не буде отпуштен, нећете добити новац‘“, нагласио је Бајден.

Шест часова касније тужилац је био отпуштен, а његово место заузео је Јуриј Луценко.

А онда још једно приватно лице, лични Трампов адвокат Ђулијани, одлази у Шпанију крајем јула ове године на састанак са личним помоц́ником Зеленског Андрејем Јермаком.

Главна намера истраге

Зато најава о почетку нове „велике истраге“, можда прве у последње три године, није усмерена на подривање Трамповог положаја, већ на очување својих интереса у иностранству.

Амерички сан о испоруци сопственог гаса у Европу, чак и ако је добијен у Украјини, што истовремено омогућава да се забоду клинови у точкове руске економије, и даље ће остати сан, али Сједињене Америчке Државе не намеравају да се повлаче.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ