Србија

ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Од 2020. године знатно веће повећање ПЕНЗИЈА !

Од 1. јануара примања ће бити већа за 5,1 до 5,5 одсто, што значи да ће повећање у просеку износити између 1.438 и 1.551 динара.

Примања најстаријих суграђана од 1. јануара следеће године биће већа за 5,1 до 5,5 одсто, најавило је Министарство финансија на свом Инстаграм налогу, а то значи да ће пензије у просеку бити веће између 1.438 динара и 1.551 динар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико ће повишица тачно износити, зависиће од осталих економских параметара и стања у буџету на крају године, али оно што је сигурно јесте да ће свим пензионерима 1. децембра бити исплаћена једнократна помоћ од 5.000 динара, објавило је министарство.

Уколико повећање буде износило 5,1 проценат, то значи да ће од 1. јануара пензионери у просеку добити 1.438 динара више, а ако повишица буде 5,5 одсто, пензиони чек ће у просеку бити већи за 1.551 динар.

Најмање ће добити пензионери с најнижим примањима од 14.338,72 динара, који ће, зависно од процента повећања, добити повишицу од 731 или 788 динара. Повећање пензија у џепу ће највише осетити најбогатији пензионери, чија тренутна месечна примања износе 132.065 динара, јер ће на њиховом пензионом чеку износи бити већи за 6.735 или 7.263 динара.

Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, сматра да ће најављено повећање задовољити пензионере.

– У условима консолидације јавних финансија ми процењујемо да је у овом тренутку то решење које ће задовољити пензионерску популацију. У јавној дебати око предлога Фискалног савета Србије о усклађивању пензија ми смо се већински усагласили да прихватимо швајцарску формулу. То значи да раст пензија буде у односу на инфлацију 50 одсто и у односу на зараде 50 одсто. Министарство рада требало би да припреми предлог измена и допуна закона о ПИО, који би требало да буде усвојен до краја године, и да од 1. јануара 2020. повећање пензија буде системски решено и предвидиво – каже Савић и додаје да ће пензионерима добро доћи и једнократна помоћ од 5.000 динара.

Усклађено са ММФ

Економиста Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику, сматра да се најављено повећање уклапа у пројекције договорене са ММФ.
– То повећање је усклађено с критеријумом да маса пензија не пређе 11 одсто БДП, што је договорено са ММФ. Вероватно ће маса пензија бити негде око 10,5 одсто БДП. Добро је што ће пензионери добити повећање јер је то важно и за њих, али и зато што то повећава тражњу и утиче на раст БДП – објашњава Ковачевић.

Представници послодаваца поздравили су најаву министра финансија Синише Малог да ће оптерећење на зараде бити смањено са садашњих 62 на 61 одсто како би се смањила незапосленост и повећале плате у приватном сектору.
– Свака мера која иде у позитивном правцу је корисна, али требало је да буде значајнија. Када смо у Унији послодаваца то прихватили, рекли смо да ће то бити довољна компензација за повећање минималца, али смо истакли да су потребне додатне мере да би се стање поправило и стимулисало запошљавање. Без обзира на те мере, послодавци ће морати стално да повећавају зараде јер имамо проблем да нађемо све кадрове – каже Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије, и додаје да се побољшава и привредна ситуација, али не тако брзо колико се повећавају зараде.

Подсетимо, Мали је најавио да ће неопорезиви део зараде бити повећан са садашњих 15.300 динара на 16.300 динара месечно, док ће стопа доприноса за пензијско и инвалидско осигурање бити смањена са 26 на 25,5 одсто.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ