Свет Србија

Трамп шаље Србина како би се решило питање Косова!

Фото: Јутјуб

Један од кључних људи у реализацији америчког (Трамповог) плана за Балкан је Џон Јовановић (34), Србин из Њујорка који заузима високу позицију у моћној корпорацији “Mercuria energy group”, чији је годишњи приход чак 104 милијарде долара.

Јовановић је, како сазнаје Српски телеграф, а то је мање-више директно потврдио и бивши амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер, задужен за економски део Трамповог пакета (погледајте оквире), тежак 10 милијарди евра, којим Американци желе да затворе сва отворена питања на Балкану. То, између осталог, подразумева поделу Косова, решавање проблема у БиХ и прилика у Северној Македонији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мантер је претходних дана боравио у Београду, где се састао са председником Србије Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, а његов Ист-вест институт, у којем је Јовановић члан борда, има активну улогу у расплитању косовског чвора. Оно што изговори Мантер, иначе, посебно је важно с обзиром на то да је остао чврсто повезан са вашингтонском администрацијом.

Сви ови проблеми, међу којима је и Косово, регионални су и не може их решити сама једна држава. Ето, зато је ту и бизнисмен Џон Јовановић. Дакле, политичари, економисти, регионални приступ – објаснио је Мантер, што је сасвим довољно за оне који умеју да читају и између редова.

С друге стране, све информације до којих је у дипломатским круговима дошао Српски телеграф у потпуности се поклапају са оним што је током посете Београду изнео бивши амбасадор САД.

Јовановићеви родитељи су Срби, Нада и Сретко, који су се својевремено настанили у Чикагу, где је Џон и провео детињство. Јовановић је дипломирао на чувеном универзитету Принстон, а потом је магистрирао пословну администрацију у финансијама и предузетнички менаџмент на универзитету у Пенсилванији.

Јовановић је америчкој јавности познат и као супруг једне од најпознатијих блогерки, нутриционисткиња и ТВ звезда у САД, Дафне Оз, са којом има троје деце (Филомена, Јован, Доменика Селин). И њена зарада мери се у милионима, а пар се венчао 2010. у српској цркви у Портланду.

Публициста, новинар и одличан познавалац српске дијаспоре Марко Лопушина сматра да је веома позитивно што се Јовановић помиње као део Трамповог тима за Балкан. – Ранија искуства са Србима у америчкој администрацији су јако позитивна. Имамо Бранка Терзића, који је у време Реганове администрације био министар за енергетику, и Дејвида Вујића, који је у време Кенедијеве администрације био командант српског штаба за изградњу ракете Аполо 11. Американци нам шаљу човека за кога не треба да сматрамо, пре свега, да је наш, али ће свакако имати толерантнији и пријатељскији однос са Србијом него неки други.

Економиста Млађен Ковачевић такође сматра да је много боље уколико на челу економског тима буде човек нашег порекла.

– Док у Американца не можемо имати потпуно поверење, верујем да би наш човек био фер и у најмању руку неутралан – поручио је Ковачевић.

Политички аналитичар Бранко Радун поручује да чињеница да је у питању Американац пореклом Србин доноси мало одшкринутија врата, али се пита и колике су му опције и маневарски простор.

 

Извор: Република

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ