Свет

БЛИЖИ СЕ КРАЈ: Премијеру Велике Британије прети ОСТАВКА !

Фото: јутјуб

На крају најгорег дана у његовом професионалном животу, многи у Великој Британији не могу, а да се не запитају колико дуго ће Борис Џонсон остати на функцији премијера.

Ово питање се чини разумним ако узмемо у обзир да актуелни британски премијер не може да издржи ни дан а да не направи некакав политички скандал, пише Си- Ен- Ен. Међутим, изгледа да му ништа не може нашкодити као догађај у уторак, када је Врховни суд пресудио да је његова одлука да једнострано суспендује парламент незаконита. Да читава прича буде драматичнија, постоји могућност да ће се суочити са оптужбама да је довео краљицу у заблуду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У таквим околностима, логично би било очекивати да лидер сам схвати да му је време истекло и достојанствено се повуче. Но, могло би се рећи да је ситуација у Вестминстеру услед хаоса који је проузроковао Брегзит све осим уобичајена.

Колико ће Велика Британија моћи овако? То зависи од самог Џонсона, али и од његовог ривала, Џеремија Корбина, лабуристичког вође и од предузимања потребних корака који ће на крају довести до расписивања општих избора.

Корбин је на годишњој конференцији партије наступио веома опрезно. Пред присутним члановима затражио је да Џонсон преда оставку те поручио да је његова странка спремна за нове изборе.

Истина је, чини се, другачија. Лидер лабуриста је свестан да неће моћи ништа да учини ако не буде у позицији да диктира услове за покретање избора. Наиме, било би логично очекивати да ће вођа опозиције, суочен са слабим и изгубљеним премијером, затражити гласање о неповерењу. У теорији, то би могло да се догоди већ следеће недеље.

Међутим, извесни сценарио је и да ће Џонсон остати на функцији до истека рока за Брегзит, 31. октобра, када би Британија могла да напусти Европску унију без договора. То не би ишло у корист Корбину, који се обавезао да ће избећи ову опцију.

Они који су упознати са стањем у британском парламенту, сматрају да би и у том случају Џереми Корбин у сарадњи са председавајућим Доњег дома избацио Џонсона из игре и обезбедио продужетак преговора. Питање је само колико ће ово бити изводљиво у правном смислу.

„Пустиити да време учини своје“, могла би бити још једна тактика Џеремија Корбина. Наиме, лабуристи верују да би се временом нагомилао притисак на актуелног премијера, те да би он на крају попустио и дао оставку. То је између осталог поменуо и сам Корбин у свом говору.

Са друге стране, могло би се рећи и да је Борис Џонсон у клопци. Он нема већину за доношење споразума о Брегзиту, нема подрушку за расписивање превремених избора а приморан је да седи и посматра како противници руше његову агенду о Брегзиту. Си- Ен- Ен подсећа да је опозиција успела да прогура закон о продужењу рока за Брегзит. Џонсон је том приликом поручио да ће поштовати закон, али да неће тражити одлагање Брегзита.

Гледано краткорочно, актуелни премијер има само две могућности.

Прва подразумева да Џонсон да оставку, препусти Корбину да се бави продужењем рока за Брегзит и да сачека нове изборе. У том случају би могао да оптужи противнике за исход Брегзита те да на рачун тога поново придобије подршку. Но, треба имати у виду да је ризик превелик и да би Џонсон могао да добије незваничну титулу најгорег премијера, у чему би успео да засени и своју претходницу, Терезу Меј.

Друга опција подразумева да премијер, баш као и његов највећи ривал, седи и чека. Међутим, овде постоји ризик да парламент преузме владине послове и елиминише премијера из игре.

Ако до избора на крају дође, готово је извесно да ће се водити жестока битка између Корбина и Џонсона.

Џереми Корбин је у уторак говорио о Џонсоновој спремности да напусти ЕУ без договора:

– Брегзит без договора би у потпуности одговарао Доналду Трампу. У том случају би будућност наше земље зависила од америчког председника и његове политике.

Треба имати у виду да Трамп није нарочито популаран у Великој Британији, те да је ова изјава посебно одјекнула у оном делу јавности која не подржава Брегзит.

Међутим, колико год Корбинове присталице гласно навијале за свог лидера, Џонсон и даље ужива велико поверење Британаца и има знатну предност у односу на вођу опозиције.

Било како било, чињеница је да се Велика Британија налази у ћорсокаку. Руководство обеју странака верује да, ако избори буду одржани под њиховим условима, могу да избаце конкуренцију из политичке арене. Проблем је само што ни Џонсон, као ни Корбин, немају јасну представу о томе како би завршница требало да изгледа.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ