Русија Свет

ПУТИН упутио тајно писмо челницима НАТО, али овакав одговор није очекивао !

Председник Русије Владимир у тајности је упутио писмо престоницама земаља чланица НАТО и предложио им да суспендују распоређивање ракета средњег и кратког домета у Европи.

Како пише руски лист „Комерсант“, позивајући се на извор упознат са садржајем писма, оно је наводно Путин послао још 19. септембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све је већа забринутост да ће Русија и САД кренути у трку у наоружању, након што се Вашингтон прошлог месеца формално извукао из споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), оптужујући Русију да га крши, оптужбе које је Москва демантовала.

Русија је затражила од САД да прогласи мораторијум на постављање нуклеарних ракета кратког и средњег домета у Европи, рекао је високи дипломата када је Уговор о ИНФ-у званично завршен 2. августа.

– Молимо вас да подржите наше напоре најавом мораторијума у целом НАТО на распоређивање (ракета) на копну сличног ономе који је објавила Русија – написао је Путин западној војној алијанси, известио је „Комерсант“ у среду.

Русија је спремна да примењује мораторијум након што се потврди да ће те мере бити усвојене, наводи се у Путиновом писму, за који је Комерсант рекао да је примио од дипломате једне чланице НАТО на Генералној скупштини УН.

Путиново писмо је наводно послато и у Кину, земљу која није чланица НАТО.

– Русија је већ објавила своју одлуку да неће користити ракете средњег и кратког домета у Европи или другим регионима све док се Американци суздржавају од тога – наводи се у писму.

Алијанса сматра овај предлог „глупошћу“, цитирао је „Комерсант“ неименовани извор из министарства једне од држава чланица НАТО, јер верује да је Русија већ распоредила такво оружје у својим европским регионима.

Пентагон је саопштио прошлог месеца да је тестирао конвенционално конфигурисану крстарећу ракету која је погодила своју мету након више од 500 километара лета, што је први такав тест од укидања значајног ИНФ споразума.

Русија је близу завршетка припрема за сличан одговор на амерички тест, изјавио је овог месеца заменик министра спољних послова Александар Грушко.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ