Србија

СЈАЈНА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ! Исплата 5.000 динара ће почети брже него што смо мислили

Сви пензионери у Србији, њих око 1,7 милиона, добиће једнократну помоћ од 5.000 динара пре 1. децембра, како је првобитно најављено. Исплата ће највероватније почети већ 20. новембра.

Како је наш додатак већ писао, у вези са исплатом ове помоћи у игри су биле две варијанте: да је добију сви српски пензионери или да буде исплаћена само онима са најнижим примањима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На радост најстаријих житеља Србије, држава се определила за прву варијанту. За то су, кажу наши саговорници из Владе Србије, најзаслужније одлично стање у буџету и динамизација привредног раста последњих месеци.

Исплату једнократне помоћи најавио је протекле седмице и председник Србије Александар Вучић.

Та помоћ највише ће значити пензионерима са најмањим примањима. Са тим новцем лакше ће моћи да се спреме за славе Аранђеловдан и Светог Николу, као и Божић – поручио је Вучић.

С друге стране, од Нове године ступиће на снагу редовно усклађивање пензија по такозваном швајцарском моделу, за који се определила Влада Србије. Због многих недоумица и нејасноћа додатак Пензионер објашњава вам шта та формула у ствари представља и како се израчунава проценат повећања примања најстаријих.

Швајцарски модел значи да ће једном годишње пензије расти у проценту који се добија комбиновањем стопе инфлације и раста просечне зараде, у сразмери од по 50 одсто. Конкретно, пензије ће расти онолико колико је стопа инфлације (рецимо 3%) подељено са два, плус онолико колико је порасла просечна зарада (рецимо 8%). опет подељено са два. Онда се те две цифре сабирају и добија се тачан проценат увећања. У овом примеру пензије би порасле 5,5% (1,5% + 4%) и то је отприлике, судећи по досадашњем кретању ових параметара од почетка године, проценат за који ће се пензије увећати од 1. јануара 2020. године.

Изабран је трећи предлог Фискалног савета.

Рачунајући по нашем претходном примеру, по ком би пензије порасле 5,5 одсто, просечан износ на пензионерском чеку, који је сада 26.335 динара, увећао би се за готово 1.500 динара.

САМО ПРАВИЧНО

Економски стручњаци поздравили су најаву примене швајцарског модела за пензије. Професор Економског факултета Милојко Арсић у изјави за медије такво решење је оценио као једноставно и разумљиво.

– Тај модел обезбеђује да неће доћи до већих издатака за плате и пензије него што је одрживо. Код, примера ради, усклађивања са БДП је проблем са кашњењем података за бруто домаћи производ, па имамо и ревизије БДП. С друге стране, великом броју људи није баш ни јасно шта је БДП, док су зараде свима јасне и видљиве – истакао је професор.

С друге стране, стручњаци објашњавају да би од свих могућих модела индексације пензија о којима се причало претходних месеци сваки на крају дао сличан резултат, односно у једној години један модел би дао нешто већи раст пензија, у другој други, али би у дужем периоду они генерисали сличан раст.

Циљ је да два осигураника која су током радног века уплатила једнак износ доприноса добију једнаку пензију.

До 2006. године износи за најстарије су индексирани управо по швајцарском моделу, који је тада укинут због инсистирања Светске банке у оквиру тадашњег аранжмана са ММФ.

 

Извор: Република

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ