Идвајамо

Ево где се налази НАЈОТРОВНИЈЕ место на свету !

Иако је Чернобиљ симбол за токсични град, ово место је према листи Института Блексмит, најотровније место на свету!

Ради се о депонији смећа у Гани, у граду Акра. Одмах иза ње на листи се налази Чернобиљ. Иначе, ова депонија је највећи центар за одлагање и рециклажу електронског отпада у западној Африци. Локално становништво га назива Содома и Гомора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потребно је пуно труда и времена да би се сваки од тих предмета разломио на мање делове и у складу са тим сваки од њих рециклира, пише Грунге.

Гана годишње увози око 215.000 тона рабљене електронике из иностранства, првенствено из западне Европе, а притом ствара још 129.000 тона таквог отпада годишње.

Примарна претња за здравље произлази из паљења обложених каблова како би се дошло до бакра који се налази унутра. Стиропор се често користи као гориво за паљење каблова, који садржи низ токсичних тешких метала попут олова.

Ти тешки метали потом улазе у све – ваздух, тло, воду и животе најмање 50.000 сиромашних који живе у близини депоније. Док ЕПА (америчка Агенција за заштиту околине) стандардом за дозвољену количину олова у тлу сматра меру од 400 ппм-а, узорци узети у Агбогблошију садрже преко 18.000 ппм-а. Други узорци су открили токсичне нивое алуминија, бакра и гвожђа.

Да ствар буде још гора, УН-ова организација за храну и агрикултуру извештава да једна трећина уличних продаваца хране у Акри своје намирнице добавља са пијаце у Агбогблошију, што значи да градско становништво од 2,5 милиона једе изразито контаминирану храну.

Према директору института „Блексмит“ Ричарду Фулеру, загађење околине узрок је 20 одсто смрти у земљама у развоју. Отрови у околини у тим градовима излажу становнике ризицима тровања, оболијевања од рака и инфекција плућа те рађања ментално заостале деце.

У Держинску у Русији, бившем хладноратовском центру за производњу хемијског оружја, укључујући сарин и бојни отров иперит, просечан животни век мушкараца је 42 године а жена 47 година.

Након Чернобиља и Агбогблошија, пописом доминира неколико рударских градова. Руски Норилск индустријски је град у ком не постоји контрола загађења. У замбијском Кабвеу, једном од шест градова у бакреном појасу, нивои загађења тла тешким металима више су од препорука СЗО-а. Просечне количине олова у крви тамошње деце пет су до десет пута веће од нивоа допуштених у САД.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ