Србија

АЛБАНЦИ У СТРАХУ! Без дозволе овог човека Косовo никада неће бити држава!

Проблем Косова и Метохије није од јуче нити од пре десет, петнаест година, већ нешто што постоји стотинак година и не може бити решен преко ноћи, рекао је за РТС будући амбасадор у Москви Мирослав Лазански.

Делегација Србије на челу са председником Вучићем и министром Дачићем имала је преко 100 сусрета у два-три дана, током заседања Генералне скупштине УН, што је својеврсни рекорд билатералних сусрета, рекао је гостујући у Јутарњем програму Мирослав Лазански.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Говор председника Вучића био је веома помирљив, није никога именовао већ је напротив позвао на сарадњу међу државама региона”, рекао је Лазански.

С друге стране када је реч о Косову и Метохији, Лазански подсећа да нико од великих сила није повукао признање косовске независности. Према његовим речима представници САД и у Београду и у Приштини се понашају у складу са тим, али и то што кажу да ће подржати решење је нови моменат у размишљању.

“Избори су на Косову, па код нас и морало би да се догоди нешто фантастично ново па да се постигне решавање питања Косова и Метохије. То није проблем од јуче, нити од пре десет или петнаест година већ постоји стотинак година и нико није успео да га реши преко ноћи и преко колена. Истовремено приштинска елита комплетан нови национални идентитет гради на снажној србофобији”, каже Лазански.

Србија је увек за повратак за преговарачки сто и за преговоре.

“Али како ћете имати преговоре ако они уводе таксе, ако ништа од Бриселског споразума који је потписан пре шест година није испуњено, ако нису ни минимум минимума од ЗСО остварили, о чему да разговарате. Они желе да разговарају само о једној ствари – да Србија призна Косово и да се докопају свих материјалних и природних ресусраса на северу КиМ”, рекао је Лазански.

Према речима Лазанског Русија се доследно држи свог става.

“Решења без Русије нема јер ниједно решење не може да буде прихваћено пре него што прође кроз Савет безбедности УН. Прво морате да укинете постојећу резолуцију 1244 а свака нова, став је Русије, мора да буде у складу са међународним правом. Истовремено Русија каже да ће прихватити свако решење које прихвати Београд”, рекао је за РТС Мирослав Лазански.

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ