Србија

ПЉУШТАЋЕ КАЗНЕ: Возачи у Србији ово морају имати !

Фото: јутјуб

Чак шесторо деце од почетка године погинуло у саобраћају, јер као сувозачи нису били везани. Тај податак треба да буде опомена колико је важно коришћење сигурносних појсева.

Јучерашњи дан појачане контоле у саобраћају показао је да се и даље сувозачи не везују нарочито на задњим седиштима. То што не везују себе јесте прекршај, али најопасније је што деци не стварају навику да се она везују и тиме спрече евентуалне трагичне последице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Статистика каже да се чак 80 одсто сувозача не везује на задњим седиштима, а деца највише гину као сувозачи. Зато ће МУП и овог викенда појачати контолу превоза деце.

„Половина родитеља непрописно превози своју децу. Тако да користим ову прилику да аплеујемо на коршћење сигурносних појасева, безбедносних система за децу, јер су то битни елементи за смањење саобраћајних несрећа“, каже Владимир Вида из МУП-а Србије.

Стручњаци кажу да ове године није било погинуле деце као пешака.

„Ове године је било искључиво погинуле деце у својству путника. То стање није узрок понашања деце већ понашања родитеља у саобраћају“, каже Милан Божовић, саобраћајни аналитичар.

Примера о јачини сила које делују када се не везујете на задњем седишту има много. Једна шведска студија показује да у судару при брзини од 60 километара на час, тело невезаног на задњем седишту трпи ударац једнак паду са петог спрата, а деца неретко и излете из аутомобила.

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ