Србија

ХАОС: Ова болест ускоро долази у Србију !

Трансфер: У земљама у окружењу расте број оболелих, па је све већа опасност да неко оданде у фази инкубације допутује код нас и пренесе изузетно заразну болест, упозоравају епидемиолози

Иако је у Србији недавно одјављена једна од највећих епидемија морбила у 21. веку, када је умрло 15 пацијента, што нас је лансирало у сам врх Европе, нашем становништву поново прете мале богиње!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овог пута опасност вреба из суседства, пре свега из Хрватске, где је прошле седмице проглашена епидемија након што је регистровано најмање 35 оболелих, док се присуство вируса морбила и даље региструје и у Босни и Херцеговини, Македонији, Бугарској и Румунији.

Питање је дана

Отуда наши стручњаци упозоравају да постоји велика могућност да неко у фази инкубације из суседних држава допутује код нас и пренесе ту изузетно заразну болест нашим људима.

Ово за Курир потврђује проф. др Жарко Ранковић, један од наших најпознатијих инфектолога, који упозорава да је сада најзначајније да се спроводи редовна вакцинација ММР, против малих богиња, заушака и црвенке, како би се наш колективни имунитет подигао на 95 одсто вакцинисаног становништа, што представља својеврсни бедем ширењу богиња.
– Док је он испод тог процента, прети нам епидемија. Реално је да ту опасну болест очекујемо у срединама где није толики постотак вакцинисаног становништва. Сви који немају имунитет могу да оболе, а болест је посебно опасна зато што може да изазове упалу плућа или мозга, а најтежа последица је смрт. Зато, памет у главу – упозорава др Ранковић.

Његово упозорење недвосмислено оправдавају последњи подаци Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ да је од почетка епидемије малих богиња у Србији 2017. године, закључно са 27. августом 2019, регистровано укупно 5.798 оболелих и 15 умрлих, а у Светској здравственој организацији (СЗО) навели су да је у Србији највише умрлих од морбила у Европи.

На срећу, проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог, не мисли да ће нам се епидемија морбила поновити у истом обиму без обзира на то што је обухват вакцинацијом у Хрватској и Србији сличан – око 93 одсто.

Научили лекцију

– То је мање од 95 одсто потребних за несметано преношење вируса с особе на особу. Међутим, вирусе не занимају просеци, већ штету праве у „џеповима“, где је обухват вакцинацијом испод просека. У Србији смо лекцију научили на болан начин, када смо допустили да мале богиње погоде скоро 6.000 особа и однесу 15 живота, како бисмо се уверили у потребу вакцинације. Пошто је број вакцинисане деце претшколског и школског узраста знатно повећан, а део осетљиве популације се недавно заразио, не би требало очекивати епидемију размера коју смо имали у блиској прошлости. Ипак, у срединама где је вакцинација мање успешно спровођена, варница или само један заражени може да направи пожар, односно епидемију – објаснио је он.

Епидемиолог
ВАКЦИНАЦИЈА НАЈБОЉА ЗАШТИТА

Проф. др Зоран Радовановић каже да је за Србију довољна заштита поштовање постојећих прописа, који се односе на обавезну вакцинацију.
– Они су јасни и уколико се спроводе, чиниће нас епидемиолошки безбедним. То не значи да неће да се унесу мале богиње или нека друга заразна болест у Србију, али неће бити драматичних последица – навео је он.

СЗО
НАЈВЕЋА ЕПИДЕМИЈА У 21. ВЕКУ

У претходној години, према досад објављеним подацима, у европском региону СЗО пријављено је 82.596 случајева морбила у 47 од 53 земље. Укупно су била 72 смртна исхода, што је највећи број у последњој деценији, односно 15 пута више у односу на 2016. годину, а три пута у односу на 2017. годину. Мале богиње најтеже су погодиле Украјину у првом полугодишту 2018. године, док је Србија пријавила највећи број смртних случајева повезаних са тим заразним обољењима.

Извор: Курир.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ