Свет

Кинези опколили амерички носач авиона: Чека се одговор Вашингтона !

Само неколико дана пре прославе 70. годишњице народне Републике Кине, амерички носач авиона „Роналд Реган“ који је био стациониран у Јапану, упловио је у спорно Јужно кинеско море, а сателитсдки снимци објављени на друштвеним мрежама показују да га је окружило неколико неидентификованих ратних бродова, преноси Јапан тајмс, наводећи да је вероватно реч о кинеским пловилима.

Лист преноси да портпарол америчке Седме флоте Ријан Момсен није желела да потврди локацију „Роналда Регана“, али да је рекла да носач авиона спроводи „рутинске операције“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинеско министарство одбране оценило је да су САД послале носач авиона у Јужно кинеско море како би „деммонстрирале силу и појачале милитаризацију у региону“

Министарство је позвало САД да поштују забринутост земаља у региону за безбедност и да дају позитиван допринос миру и стабилности.

Пекинг већ деценијама води спорове са више земаља азијско-пацифичког региона око територијалне припадности бројних острва у Јужном кинеском мору, у којем су откривене значајне резерве угљоводоника.

Сједињене Америчке Државе нису страна у спору, али не признају претензије Кине и инсистирају на својој „слободној пловидби“ у региону, наводи Јапан тајмс.

 

Извор: Курир.рс/ Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ