Србија

УЖАС: Власница старачког дома тукла старицу !

Основно јавно тужилаштво у Новом Саду покренуло је предистражни поступак против надлежних у Дому за стара лица „Свети Георгије“ у Петроварадину због сумње да је особље те приватне установе тукло штићеницу Милицу Томић (84).

Времешна Новосађанка каже да се инцидент догодио у ноћи између 17. и 18. јуна ове године те да не зна зашто је медицинска сестра то урадила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не знам ни са чим ме је тукла. Ја сам само држала руке на очима. Повредила ми је руке, лактове, све је било у модрицама… Онда ми је опсовала матер и отишла – прича веома потресена Милица.

Њена ћерка Живана Томић каже да је била шокирана кад је сутра видела мајку те да је одмах звала Хитну помоћ и изместила мајку из Дома.

– Када сам ушла, видела сам мајку са подливима по рукама и она је плакала. Била сам у шоку и почела сам да је прегледам, када ми је рекла да су је тукли. Морам да кажем да јој нисам у први мах онако шокирана веровала да се то догодило, међутим госпођа која је у соби са њом рекла ми је: „Немојте тако против маме, то се заиста догодило“ – прича Живана и даље шокирана због инцидента.

Милицу је екипа Хитне помоћи тога дана превезла у Ургентни центар Клиничког центра Војводине где су лекари начинили извештај у коме се наводи да ју је ударила медицинска сестра у Дому.

– Пацијенткиња је задобила ударце у пределу грудног коша, оба рамена и подлактице, као и оба колена. Жали се на болове у пределу стомака, обе руке и лакта. Негира губитак свести – пише у извештају лекара специјалисте.

Живана каже да се њена мајка Милица сада осећа добро, да су повреде прошле, али да као последице пребијања има ноћне море.

– Ово нас је заиста дотукло. Па и ја имам ноћне море због тога, а замислите тек како је њој. Ево и сада се сва најежим када причам о томе. Жао ми је само што то нисам приметила раније. Знате да се свашта прича о многим домовима за старе и о третману какав тамо имају. Људи то заиста нису заслужили. Мислим да би инспекције требало мало више да се забрину о томе како се понашају са нашим старим и болесним родитељима – прича потрешена Живана.

Она је због сумње да се сличан инцидент десио и недељу дана раније, али без видљивих последица алармирала полицију, Центар за социјални рад, а ангажовала је и адвоката који је поднео кривичну пријаву против надлежних у Дому „Свети Георгије“.

Инспекција обавила надзор

О овом случају обавештена је и Инспекција социјалне заштите Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова поводом која је поводом представке Живане Томић покренула инспекцијски надзор у Дому „Свети Георгије“. У инспекцији објашњавају да се ванредни инспекцијски надзори обављају по сазнању о евентуалним неправилностима. Најчешће неправилности се односе на: капацитет установе, хигијену, број и структуру ангажованог особља, вођење евиденција…

– Ако се открије незаконитост кажњива према закону или другом пропису, инспектор надлежном правосудном органу подноси кривичну пријаву, пријаву за привредни преступ или захтев за покретање прекршајног поступка. Инспектор може, у случају откривања незаконитости да предузме и друге мере нпр. иницирање привременог или трајног одузимања дозволе за рад – кажу у инспекцији не наводећи какав је закључак у конкретном случају.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ