Регион

ДОДИК ОДБРУСИО ЗАПАДУ! Због ових речи НАТО је побеснео

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик одговорио је на условљавање СДА, и то језиком који и Бакир Изетбеговић најбоље разуме.

Додик је најавио да ће, због инсистирања СДА да се пре формирања Савета министара усвоји годишњи план за приступање НАТО (АНП), и он поставити услов да се одстране све стране судије из Уставног суда БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суд „чувају“ Бошњаци
Додик је поновио да су СНСД, чији је лидер, и српска коалиција од почетка тражили формирање власти на нивоу БиХ, да се са тим сагласио ХДЗ, али да је бошњачка политичка репрезентација, окупљена око СДА, почела тај процес да условљава наставком пута према НАТО, што је за Србе неприхватљиво.

Аналитичар из Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански каже да је циљ РС да се ствари врате на изворни Дејтон, што би значило да се испоштује одредба по којој су стране судије имале петогодишњи мандат, а што се игнорише. По његовим речима, спровођење те одредбе већ годинама спречава бошњачка страна, због чега суд делује као политички инструмент високог представника и СДА.

„Додиков захтев у вези са судом није најбитнији за РС, али бих га тумачио као одговор на уцењивачку политику коју воде бошњачки део и хрватски члан Председништва БиХ према РС“, истиче наш саговорник.

Он подсећа да је рок од 30 дана за формирање власти у БиХ, који су постигли представници три народа, давно истекао, и да не разуме због чега Изетбеговић мисли да је то још валидно.

„Ако је неки договор постигнут и орочен на неки период, јасно је да он за тај период мора да буде и спроведен. У супротном је неважећи. Могао би се направити изузетак, само ако би се Изетбеговић ’опаметио‘ и испунио обавезе из споразума“, децидан је Деђански.

Између помирљивог и тврдог

Он истиче да сада нема могућности да се са Бошњацима разговара другачије него што је то учинио Додик:

„Ако они крше Дејтонски споразум тако што спречавају фактички да се формира власт на нивоу БиХ, и РС има право да тражи да се Дејтон поштује у свом изворном облику“, објашњава Деђански.

По њему, РС се стриктно држи међународног права. Додик, како каже наш саговорник, вешто балансира између помирљивог и тврдог става, али је ситуација у БиХ таква да другачије и не може.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ