Свет Србија

После именовања изасланика откривено када се решава питање КОСОВА !

Фото: Јутјуб

Опасан играч Амерички председник жури да реши косовски чвор јер му је то најбоља карта за наредни мандат, оцењују саговорници Курира.

Амерички председник Доналд Трамп именовао је амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренела за специјалног изасланика америчке администрације за дијалог између Србије и Косова, што је порука да шеф Беле куће жели брзо решење косовског чвора, најкасније до краја лета 2020, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико је Гренел близак Трампу, потврђује чињеница да је проглашаван за најизгледнијег кандидата за америчког амбасадора при Уједињеним нацијама, али и наследника Џона Болтона на функцији шефа Савета за националну безбедност.

Решење пре избора

Дипломата Зоран Миливојевић каже Бела кућа очекује деблокаду дијалога и укидање такса, да се решење косовског чвора убрза и да Трампова администрација укњижи неки поен. – Ово је порука Бриселу да се Трамп директно укључује и диктира темпо преговора. Решење очекују до лета идуће године, јер су на јесен избори – каже Миливојевић.

Значајно је то што САД две деценије, још од Ричарда Холбрука, нису имале оперативца задуженог за западни Балкан, а сад их је двојица. Осим специјалног изасланика за Балкан Метјуа Палмера, у игру је ушао и Гренел, који ће истовремено задржати функцију америчког амбасадора у Берлину.

Миливојевић објашњава да је Палмер изасланик Стејт департмента, док је Гренел изасланик Беле куће, портпарол става и интереса Трамповог окружења и администрације.

– Гренел је познат по притисцима на Немце да одустану од изградње гасовода „Северни ток 2“, који иде из Русије, наступао је недипломатски за рачун Трампа – истиче Миливојевић.

Рат великих сила

Спољнополитички аналитичар Зоран Спасић каже да је Гренел познат по мешању у унутрашња питања Немачке и да је због тога често критикован у Бундестагу.

– И САД и Русија су 1999. на Балкан слали више изасланика, а сад се то понавља. Упитан је наредни потез Русије, односно Владимира Путина, јер је ово рат великих сила преко Србије – подвлачи Спасић.

Он додаје да именовање Гренела има за циљ брзо решавање питања КиМ.

– И 1995. Бил Клинтон је пожуривао Дејтонски споразум због председничких избора. Тако и Трамп пожурује решење косовског питања.

Из Европске уније јуче су казали да Гренелово именовање виде као добродошлу помоћ, али истичу да се зна ко води дијалог.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за њега изненађујућа вест одлука америчког председника да именује актуелног америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела за специјалног председничког изасланика за преговоре Београда и Приштине. Вучић је рекао да се преговори Београда и Приштине већ одвијају под окриљем ЕУ и да је специјални изасланик био Метју Палмер.

– Амерички председник Доналд Трамп је сада поставио новог човека и ја одмах данас имам разговор са Гренелом. Он је, наравно, озбиљан човек, од поверења Трампа, и видећемо у којем ће смеру то да иде – рекао је Вучић.

Извор:Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ