Регион Србија

ДОДИК ОТКРИВА: Због овога сви мрзе Вучића !

Односи Србије и Републике Српске су одлични, каже у интервјуу за „Курир“ од понедељка српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, и додаје да под вођством председника Александра Вучића међународни положај Србије више није поданички.

У Србији демократски избарани представници власти сада бирају и конституишу власт, а не као пре, када су то чиниле стране амбасаде. То што је Србија успела да обезбеди подршку земаља које су раније признале Косово да то признање повуку, значи да људи широм света схватају да наметнути и негативни стереотип о Србији уопште није тачан – каже Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је реч о Косову, каже да одлука о начину решавања тог питања припада искључиво званичном Београду.

– Они који сматрају да КиМ треба реинтегрисати у целини у склопу Србије, треба да нађу одговоре на то како би то изгледало. Нека врста разграничења менталног већ се десила, свакако и практичног, то би била једна од најбољих варијанти.

Коментаришући именовање Ричарда Гренела за специјалног изласланика САД за КИМ, Додик каже да неам позитивна искуства са изалсаницима из Америке.

– Овде је био Холбрук. Србија нема ниједног разлога да се брине, има свој јасан став. Било би добро да се сада од Русије и Кине тражи именовање специјалног изасланика, па да видимо онда како ћемо те ствари решавати. Америка зе показала као земља која је штитила причу о нелегалном проглашењу Косова државом.

Упитан коме сметају добри односи Србије и РС и шта каже на замерке што често посећује Београд, он каже да је у Србији и Београду више него у Сарајеву, каже да је то природно и додаје да је веома важно да РС и Србија имају блиске односе и сарадњу и да су оне данас на највишем могућем нивоу.

На питање новинара шта је циљ напада Бакира Изетбеговића против Вучића, Додик објашњава да Бошњаци, политичко Сарајево, желе да нанесу што више злобе Србији.

– Смета им Вучић јер ниже успехе на међународном и унутрашњем плану. Следбедници Исламске декларације Алије Изетбеговића чине све како би се Србија окарактерисала као лоша а да РС не треба да постоји – каже он.

Србија показује демократско лице, као земља која је најважнија за стабилност региона и поштује Дејтонски мировми спорзум и чињеницу да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, додао је он.

– Овима у Сарајеву све је мало, они би стални конфликт. А онда је Вучић, највиђенији Србин и политичар, мета број један – каже он.

Поводом Декларација СДА, која позива на нестајање РС, Додик је поновио да је она антисрпска, антиуставна и антидејтонска, а на питање да ли ће послушати Вучићев савет да треба реаговати уздржано, он каже:

– Сви који је требало да реагују, реаговали су. Ми ћемо сада отићи у Народну скупштину и у ставу са Уставом изнети своје политичке ставове и у том погледу се и понашати.

Упитан како замишља будућност РС, као самосталну државу, део Србије или нешто треће, Додик каже да је свима јасно каква би одлука била да једног дана људи у РС имају прилику да се изјасне.

– Градимо управо ту атмосферу и прилику , једног дана народ ће се определити о статусу РС. Тај статус можемо да препознамо већ данас, наравно да се подразумева потпуна интеграција са Србијом.

Поводом спекулација да није у добрим односима са председницом РС Жељком Цвијановић, он каже да су њихови односи беспрекорни и да немају ниједан проблем.

Извор: Информер.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ