Здравље Идвајамо

Ево због чега људи оболевају од КАРЦИНОМА !

Pixabay.com

Турски прехрамбени технолог и активиста за људска права, Булент Шик, осуђен је на 15 месеци затвора зато што је објавио резултате студије која је повезала токсично загађење с високом учесталошћу обољевања од рака у западној Турској.

Шик, бивши заменик директора Центра за безбедност хране и пољопривредног истраживања на уноверзитету Акдениз, осуђен је због откривања тајних података након што је у априлу 2018. објавио резултате свог истраживања у новинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживање је затражило Министарство здравља како би утврдило постоји ли веза између токсичности у тлу, води и храни и појаве рака у западној Турској.

После пет година истраживања, Шик и његове колеге открили су опасне нивое пестицида, тешких метала и полицикличних ароматских угљенводоника у више узорака хране и воде који су прикупљени из неколико провинција на западу земље. Такође, уочили су како је вода у неколико стамбених подручја опасна за пиће због загађења оловом, алуминијумом, хромом и арсеном.

Шик је стога 2015. године позвао владине званичнике да предузму потребне мере како би се заштитили становници.

Међутим, након што турска влада није три године ништа учинила, одлучио је да све објави у истанбулском часопису Џумхуријету. Убрзо је против њега подигнута оптужница да је издао поверљиве информације.

„Оно што је овде занимљиво је да Министарство ни у једном тренутку није рекло да је све то неистина. Уместо тога, тврдња владе да се ради о поверљивим информацијама сугерише како има нечега у томе, односно, да постоји стварна опасност по здравље становника“, рекла је Милена Бујум из Амнести интернешенела.

Према турском закону, Шик је могао да избегне затворску казну и добије условну ако изрази жаљење, али је он то одбио.

„Ако скривамо резултате истраживања, не можемо расправљати о могућим решењима. У чланцима сам хтео да информишем јавност о овој здравственој студији, која је држана у тајности, и подстаћи власт да крене с решавањем проблема“, додао је.

„У чланцима сам хтио информирати јавност о овој здравственој студији,

Тренутно се брани са слободе док се не размотри његова жалба на судску пресуду.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ