Србија

Србија ће тражити помоћ од Кине и Русије: Ево шта се дешава !

Проширење формата дијалога између Београда и Приштине и укључивање специјалних представника Русије и Кине потребно је и неопходно.

Именовање Ричарда Гренела за специјалног представника Беле куће у дијалогу између Београда и Приштине могло би да суштински промени формат преговора, с обзиром да је досадашњи посредник била ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што напомињу саговорници Спутњика, дугогодишњи дописник листа „Политика“ из Немачке Мирослав Стојановић и некадашњи шеф Координационог тела владе Србије за КиМ Небојша Човић, јесте укључивање још неколико специјалних представника — из Кине и Русије.

Формат преговора биће шири

С обзиром да свог специјалног емисара најављује и ЕУ (која чека разрешење изборне драме на КиМ), према Стојановићевим речима, све наводи на то да ће формат преговора бити шири, па не искључује могућност и да Русија и Кина именују своје специјалне представнике.

„Да ли ће то бити нека врста нове контакт-групе или неке међународне конференције која би се искључиво бавила тиме, али у једном ужем смислу, која неминовно укључује и чланице Савета безбедности, јер се без сагласности Савета безбедности не може остварити ништа што би желеле земље које су признале независност Косова. Тако да је врло вероватно да би круг могао да се прошири и на Русију и Кину, самом чињеницом што Американци сада имају два емисара, што би своје емисаре требало да пошаљу и Немачка и Француска, и Брисел свог у име ЕУ“, наглашава Стојановић.

У таквој констелацији, неизбежно је да Београд инсистира да се формат преговора прошири на Русију и Кину, додаје он.

„Мој лични став је да је обавезно и преко потребно да Русија и Кина имају своје специјалне представнике. Мислим да је то неопходно и важно. То је моје мишљење које је проистекло из искуства на пословима које сам радио везано за Косово и Метохију“, наглашава Човић.

Антирус са којим се може разговарати

Иако изразити антирус, што је више пута показао у мандату америчког амбасадора у Немачкој, Гренел је, према Човићевом мишљењу, човек са којим ће моћи да се разговара.

„Примећујем једну наредбодавну црту код њега и схватам зашто је Волфганг Кубицки, потпредседник немачке опозиционе Слободне демократије, рекао да га Ричард Гренел подсећа на високог комесара окупационе силе. Искрено се надам да се неће тако понашати у овом процесу, али, право да вам кажем, мени све то личи на приступ у коме ће међународни фактор предвођен Американцима и Великом Британијом ићи ка томе да се оствари план који је направио Ахтисари“, упозорава Човић.

С обзиром да Гренел има искуства и као власник медијске компаније и политички коментатор, наш саговорник напомиње да би такав приступ могао да буде приказан као велики уступак и велико достигнуће за Београд.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ