Свет Србија

Ево шта Ердоган мисли о Косову !

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска спремна да да све од себе да се реши проблем Косова и истакао да би споразум који би био прихватљив за две стране, био прихватљив и за Турску.

Ердоган је у интервјуу за данашњу „Политику“ рекао да је постизање договора око косовског питања који задовољава све заинтересоване стране, од виталног значаја за постизање дугорочне стабилности и мира на Балкану, због чега Турска подржава наставак дијалога Београда и Приштине и постизање трајног и свеобухватног споразума.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је нагласио да су односи Турске и Србије засновани на међусобном разумевању и поштовању.

– Желимо да ојачамо наше односе и сарадњу са регионом на сваком пољу. Србија има централни и стратешки положај на Балкану. Са Србијом имамо дубоке и укорењене историјске и културне везе и видимо је као суседну земљу, иако немамо заједничке границе – рекао је Ердоган.

Додао је да га радује што види да је од његове последње посете Србији напредовала билатерална сарадња, да су се повећала улагања турских привредника, али и то што се у Србији повећава интересовање за турску културу и језик и обрнуто.

– Бити сведок резултата свих пројеката које смо реализовали заједно с мојим драгим пријатељем (председником Александром) Вучићем чини ме посебно радосним и показује да смо на добром путу. Немам нимало сумње у то да ћемо овом снажном политичком вољом обе стране нашу сарадњу подићи на много виши ниво – рекао је турски председник.

Он је додао да његова земља придаје значај одржавању стабилности у Србији и да подржава напоре Србије на путу економског развоја и процеса придружења ЕУ.

– Уколико просперитет и мир наставе да се крећу узлазном путањом у Србији, верујемо да ће то имати позитиван одраз на цео регион. Србија игра важну улогу у одржавању регионалног мира и развоју региона. Сваки пут када посетим Београд, имам прилику да се у то уверим – рекао је председник Турске.

Упитан да прокоментарише пројекат „Зелена трансферзала“ који подржавају поједини бошњачки политичари у Србији и региону, а који има за циљ да се делови Србије у којима живи муслиманска мањина обједини са БиХ и Косовом, Ердоган каже да Турска своју политику према Балкану не спроводи на основу религије и да не праве разлику између Срба, Бошњака, Албанаца и Хрвата.

– Ми желимо да Србија буде у јединству, солидарности и миру, да успешно заврши европске интеграције и постане просперитетна земља. Међутим, некима сметају активности наше земље на Балкану и снажна сарадња са Србијом – рекао је Ердоган.

Како је рекао, ти кругови покушавају да манипулишу напорима Турске и да је приказују другачијом него што јесте.

– Срећом, захваљујући заједничком напору с мојим цењеним пријатељем Вучићем, сваким даном, унапређењем наших односа осујећујемо планове ових кругова. Мој савет свима је да уместо што подстичу сукобе на Балкану, размишљају о стварању политичких пројеката који ће допринети бољој будућности Балкана – рекао је Ердоган.

Говорећи о декларацији коју је најавила Странка демократске акције, а која предвиђа реструктурирање БиХ, Ердоган је казао да Турска подржава Дејтонски споразум као минимални компромис који тренутно постоји за БиХ, упркос постојању неких недостатака и чињеницу да нико у БиХ није у потпуности задовољан њиме.

– Међутим, већ сам изјавио да ако заинтересоване стране желе да унапреде овај споразум, то би требало бити урађено под надзором УН – закључио је турски председник.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ