Здравље Србија

Не игноришите ове симптоме: У питању је опасан вирус !

Само током прошле недеље на стотине људи потражило је лекарску помоћ, а према процени стручњака, оболело их је барем још толико

Агресивни стомачни вирус хара Србијом! Само током прошле недеље на стотине пацијената потражило је лекарску помоћ, а према проценама стручњака, оболелих је барем још толико.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како кажу лекари, ове године су мутирали адено и рота вируси и посебно брзо се преносе, па следећих недеља лако може доћи до епидемије у нашој земљи.

Најмлађи на мети

Прва на удару су деца узраста од две до шест година, којима овај вирус толико измучи организам да буквално колабирају од изнемоглости. Зато, саветују доктори, ако се примете неки од симптома као што су повраћање, дијареја, висока температура, треба отићи у дом здравља.

Педијатар Саша Милићевић каже да је стомачни вирус сада доста агресивнији него лани, брже се шири, због чега имамо огроман број оболелих грађана, а посебно деце.

– Из дана у дан јавља се све више оболелих. Пацијенти имају повишену температуру, болове у стомаку, дијареју, повраћају… С обзиром на то да се преноси капљичним путем и додиром, најлакше се заразе деца у вртићима и школама, али протеклих недеља у великом броју муку муче и одрасли – каже Милићевић и додаје:

– Овај вирус траје свега три до пет дана, али је интензиван. Први дан је најопаснији, посебно за децу, јер се дешава да и по десет пута повраћају и имају дијареју, због чега дехидрирају. Дешава се да организам толико ослаби да је потребно и болничко лечење.

Специјалиста опште праксе др Бранка Грујић каже да лекари имају пуне руке посла. Чекаонице су пуне пацијената, а дневно сваки лекар прегледа бар пет пацијената са симптомима стомачног вируса.

– Сигурна сам да је број оболелих већи него што се бележи по домовима здравља, јер се многи лече „на своју руку“ и не траже савет лекара – напомиње Грујићева.

Мора да се одлежи

Епидемиолог Зоран Радовановић каже да антибиотици не помажу, већ се адено и рота вируси морају одлежати.

– За стомачни вирус не постоји лек, али врло су важни мировање, дијета и уношење доста течности. Није довољно пити само воду и чајеве, већ се морају у организам уносити и раствори који садрже електролите, као и супице из кесице јер у себи имају соли. За лечење дијареје можете користити и пробиотике. Ипак, оно што је јако важно је да људи знају да се стомачни вирус никако не сме лечити антибиотицима јер се може направити више штете него користи. Уколико симптоми не престају ни након два дана, потребно је јавити се лекару за даљу терапију – каже Радовановић.

 

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ