Русија Свет

Цео свет дрхти од ПУТИНОВЕ тајне организације !

– Пратите збивања везана за покушај пуча у Црној Гори – поручила је новинарима бивша америчка амбасадорка у Загребу 2016.

Реч је о години кад су на дан парламентарних избора снаге наводно повезане с руском покушале изазвати пуч. Црна Гора је тада била у завршној фази уласка у НАТО што је значило коначни раскид стратешких односа с Русијом и затварање приступа топлом Медитерану. Бока Которска, та савршена природна лука, остала је пусти сан.

Бугарски трговац оружјем Емилијан Гебрев, који је радио с Украјином, отрован је 2015. непознатом супстанцијом али је преживео, баш као и Сергеј и Јулија Скрипаљ, бивши руски шпијун и његова ћерка који су отровани новичоком у Великој Британији.

Иако су сва три случаја наводно дело руских тајних служби, западни пандани су тек недавно успели да повежу ствари и закључили да је наводно реч о деловању тајне јединице у саставу ГРУ-а, војне обавештајне службе. Та јединица носи кодни назив 29155 и делује најмање десет година. Западне службе су сазнале да за 29155 не знају чак ни многи високопозиционирани чланови ГРУ-а. Јединица је посебна по томе што су у њој већином ветерани совјетских и руских ратова, још од Авганистана преко Чеченије до Украјине.

Јединица 29155 наводно има посебан задатак: дестабилизовати Европу, и то свим врстама хибридног ратовања укључујући и ликвидације. Наведена су три случаја сада доказаног деловања ове јединице које су медији раније приказивали као доказ неспособности руских шпијуна, али након дубинске анализе западних служби појавио се реалнији закључак: реч је о операцијама које су имале за циљ бити разоткривене те посејати страх и несигурност. Па чак и дати до знања Западу да постоји јединица која је у стању провести софистициране операције: наиме, западне службе признају да немају увида у то где је све 29155 деловала и колико дуго.

– Овај облик обавештајног деловање део је психолошког рата, наводи Ерик-Нилс Крос, бивши шеф обавештајне службе Естоније.

Ова земља је 2007. била жртва једног од највећих руских кибернетичких напада кад је цела Естонија била на један дан блокирана. Осим тога, Естонија и Русија су у сталном шпијунском рату. У фебруару је на Конференцији о безбедности у Минхену Алекс Јангер, челник британске обавештајне службе МИ6, упозорио на растућу претњу.

На свечаности у новембру прошле године, кад се славило сто година рада ГРУ-а, руски председник Владимир Путин, и сам бивши обавештајац легендарног КГБ-а (данас ФСБ) у Источној Немачкој, повезао је деловање шпијуна Црвене Армије који су помогли у победи над нацизмом с агентима ГРУ-а чије се “јединствене способности” сада користе против друкчијег типа непријатеља. Прецизније, како наводе западне службе, реч је о настојању Кремља да дестабилизује Европу и њен демократско-либерални поредак који сматра изравном претњом Русији какву он замишља.

Путин је још 2006. потписао закон којим се легализује циљано ликвидирање изван земље након чега је уследило тровање Александра Литвињенка, одбеглог руског шпијуна. Који је од последица тровања умро. А био је отрован радиоактивним полонијумом који му је стављен у чај у Лондону: западне службе или нису признале или нису пронашле траг како је радиоактивни полонијум стигао у Уједињено Краљевство. 29155 није одговорна за Литвињенка – тај је посао одрадила ФСБ.

Пензионисани запосленик ГРУ-а је рекао је да је 29155 “специјализована за диверзантске мисије, у групама или индивидуално, било да је реч о бомбардовању, убиствима. Спремни за било шта”. И додаје да је реч о “озбиљним типовима који раде у дубокој тајности”. Заповедник је бригадни генерал Андреј А. Аверјанов који је ратовао у оба чеченска рата и одликован је медаљом “Херој Русије”, баш као и оба агента који су покушала да отрују Скрипаља.

Извор: Srbijadanas.com

loading...
Loading...