Свет Србија

Шеф дипломатије Европске Уније: Косово никад неће бити права ДРЖАВА !

Фото: Pixabay.com

Такозвано Косово не признају ни Русија, ни Кина, ни пет земаља Европске уније, немогуће је да оно икада уђе у УН и постане држава у пуном смислу те речи. Лажну државу Косово не признају ни Русија, ни Кина, ни Индија, ни пет земаља Европске уније, и зато је потпуно немогуће да оно уђе у УН и постане држава у пуном смислу те речи!

Ово каже Жозеп Борел, нови шеф европске дипломатије, који наглашава да је неопходно што пре наставити дијалог Београда и Приштине. Према његовим речима, тај дијалог предуго траје, а никакво решење није ни на видику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борел наглашава да ће се лично снажно ангажовати на постизању компромисног решења Београда и Приштине.

– Једна ствар је јасна: Приштина и Београд морају да постигну споразум. То је јако важно за целу Европу. Урадићу све што могу како бих испунио овај приоритет. Дијалог Београда и Приштине мора бити настављен. Такозвано ‘Косово’ мора да повуче таксе, а Србија треба да се ангажује потпуно у дубоком и искреном дијалогу. Иако се земље чланице ЕУ разликују по питању признања, оне су уједињене у свом ангажману на решавању проблема. Ако Кина, Индија и Русија не признају Косово, Косово неће бити држава. Зато морамо да радимо како би се разговори наставили – подвлачи Борел, додајући да ће ускоро посетити Приштину.

– Добро познајем Србију, а на Косову никада нисам био из очигледних разлога (Шпанија не признаје Косово, прим. аут.). Зато ће моја прва посета бити Приштини. На крају, ЕУ не може бити геостратешка сила уколико прво не реши проблем у свом непосредном окружењу – наглашава Борел.

Коментаришући ове наводе, председник Центра за развој међународних односа Стевица Деђански каже да је Борел реалан европски политичар, који схвата тренутну ситуацију.

– Не може се нешто изгурати на силу, а поготово када су на нашој страни Русија, Кина, Индија, али и Шпанија, као и више од пола света. Баш због тих истинских пријатеља наше државе једино решење је дијалог Београда и Приштине. Нема више ултиматума и мора да се нађе компромисно решење. Доста је било политике која је прихватала само нашу кривицу и радила све да задовољи западне моћнике. Таква политика је далека прошлост.

Политиколог Александар Павић оцењује да је Борел можда први званичник ЕУ који је јавно изговорио истину да тзв. Косово није држава.

– Није довољно то што западне државе признају Косово, морају да га признају и „незападне“ силе. Ово што је рекао Борел јесте уважавање мултиполарног поретка, будући да је летос нешто слично рекао и Емануел Макрон. То је охрабрење Србији у будућем дијалогу јер се коначно уважава њен став да „Косово“ није држава. Ово је такође и знак да је исправно то што се уздамо у подршку „незападних“ сила, јер је очигледно и да се на Западу све више схвата да више не воде главну реч. Наше позиције су јаче него што то приказује антисрпска пропаганда – закључује Павић.

Извор: Информер.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ