Свет

Ево какве савете је добио АМЕРИЧКИ ИЗАСЛАНИК !

Фото: јутјуб

Америчка конзервативна фондација „Херитиџ“ изнела је неколико препорука специјалном изасланику САД за преговоре Београда и Приштине у којима, између осталог, упозорава Ричарда Гренела да „отвори четворо очију“ у контактима са Београдом, да буде стрпљив са Приштином, као и да сарађује са ЕУ.

Фондација сматра да је именовање Гренела за специјалног изасланика важан потез, јер су, како сматрају, САД од 1990-их година „жртвовале значајне количине крви и богатства како би обезбедиле да Балкан остане стабилан и да на њему влада мир“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зато би САД, наводи се у тексту објављеном на званчном сајту те фондације, требало да имају право на реч у било којем значајнијем дешавању у региону.

Амерички конзервативни тинк-танк говори о пет приципа које би Гренел требало да следи током преговора Београда и Приштине.

Фондација најпре упозорава Гренела да мора да буде свестан чињенице да ништа на Балкану није лако и једноставно.

„Петљање са границама је лоша идеја, сарадња са европским земљама у региону повећава изгледност успеха, а САД би требало да буду стрпљиве са Косовом и да буду свесне да је Србија упориште Русије на Балкану“, наводи се даље у тексту.

САД би у приступу Србији требало да буду реалистичне и да ту земљу посматрају онаквом каква јесте, односно да буду свесне да Београд сарађује и са Кином, и са Русиојом и са Западом, наводи „Херитиџ“, истичући да то не значи да би Вашингтон требало да престане да по питању Србије настави да истражује приступ који би имао смисла.

„САД би требало да признају да није вероватно да ће се Србија у скорије време придружити западним структурама и да би било наивно одржавати наду о значајној промени путање те земље“, додаје америчка фондација.

Пет принципа

Конзервативни тинк-тенк са седиштем у Вашингтону наводи да би амбасадор Гренел у тренутку када заврне рукаве и упусти се у распетљавање Гордијевог чвора који је уствари регион Балкана, требало да следи пет прионципа.

Као прво, Гренел би требало да разуме да на Балкану ништа није лако, понавља „Херитиџ“ и додаје да би Гренел требало да има на уму америчке доприносе региону у прошлости.

„И Београд и Приштина ће предложити поједностављене и на први поглед лаке предлоге за нормализацију међусобних односа“, предвиђа фондација.

У тексту се још једном подсећа да су САД уложиле огромна средства на Балкану после краја „Хладног рата“.

„Десетине хиљада америчких војника служило је на Балкану, а САД су потрошиле милијарде долара, и све то у нади да ће створити безбедан и просперитетан регион који ће јдног дана бити део трансатлантске заједнице“, наводи „Херитиџ“.

Србија извор нестабилности на Балкану

Други принцип који би Гренел требало да следи јесте да буде специјални изасланик, а не картограф.

Образлажући овај принцип, америчка фондација наводи да би размена територија и цртање нових граница на основу етничких и верских линија отворило Пандорину кутију и да би представљало, како се додаје, „опасан преседан“.

Трећи принцип којег би Гренел требало да се придржава јесте да ради са Европом, а не против ње, препоручује „Херитиџ“ и наводи да је стабилност на Балкану једна од области политике која Вашингтон и Брисел највише уједињује.

„Буди стрпљив када је у питању напредак Косова. То је сиромашна земља која пати од високе стопе незапослености и корупције“, четврти је принцип за који „Херитиџ“ наводи да би Гренел требало да следи.

Последњи, пети принцип вашингтонски тинк-тенк везује за Србију и саветује Гренелу да „отвори четворо очију“ када буде радио са том земљом.

„Неки српски политичари имају добру причу о томе како хоће да се придруже трансатлантској заједници, док у ствари настављају да се додворавају Кремљу. Творци америчке политике би требало да буду свесни чињенице да Србија, не само да није гарант стабилности на Балкану, већ да је и даље извор нестабилности“, оцењује даље америчка конзервативна фондација.

Ова организација додаје да је та тврдња „посебно тачна“ када је реч о БиХ, где, како наводи, „Београд подржава сепаратизам у Републици Српској“.

„То не значи да би САД требало да престану да трагају за смисленим приступом Србији, већ да би сваки приступ који заузму требало да буде прагматичан и предузет на основу реалистичног гледања на Србију“, закључује „Херитиџ“ фондација.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ