Свет

За мање од месец дана, велики број људи напустио земљу !

Око 100.000 људи напустило је своје домове од почетка турске операције на северу Сирије, саопштио је званични представник генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик позивајући се на податке Управе за координацију хуманитарних питања.

„Управа за координацију хуманитарних питања саопштила је да је око 100.000 људи већ напустило своје домове у тој области. Управа Врховног комесаријата УН за људска права саопштила је данас да је почела да добија саопштења о жртвама и рањенима међу цивилима у прва два дана турске операције“, рекао је Дижарик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Управа је саопштила да војне операције морају да се спроводе у складу с међународним хуманитарним правом, пре свега у складу с принципима разграничења, сразмерности и предострожности. Цивили и цивилна инфраструктура морају бити заштићени од напада и последица војних дејстава, додао је Дижарик.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Операцију Турске оштро критикује неколико суседних земаља, као и САД и Европска унија. Председник САД Доналд Трамп је запретио да ће „разорити турску економију“ ако Анкара „пређе границе дозвољеног“ и обећао „снажан удар“ ако Турска „не буде играла по правилима“.

Министар финансија САД Стивен Мнучин је саопштио да Трамп намерава да овласти његово ресорно министарство за увођење санкција Анкари.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ