Идвајамо Православље

Хришћани славе ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Ово данас морате обавезно да урадите !

Фото: јутјуб

Српска православна црква и верници данас обележавају Покров Пресвете Богородице, велики хришћански празник за који се везује мноштво обичаја.

Покров Пресвете Богородице, заштитнице хришћанског света, један је од највећих посвећених Богомајци, а обележава се сећање на њено чудесно појављивање.

Према предању, она се појавила за време молитве у цариградској Богородичној цркви 911. године. Јеванђелско предање каже да је била обучена “у златокрасну порфиру и сва је блистала у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама”, а у рукама је имала велики шал којим као да је покривала народ.

Због тога се она на православним иконама појављује са покровом у рукама окружена светитељима у белим хаљинама. Њена одежда је симбол покровитељства и заштите од глади, болести и помора.

Овај празник се често назива и Покровице и сматра се да је женски празник, Посебно посвећен породиљама и мајкама. Због тога би све припаднице лепшег пола требало да буду посебно пажљиве и да не раде никакве тешке физичке послове.

У Србији је обичај да жене овај дан посвете поштовању Богородице, а свака девојка би требало да се помоли овој светици како би једног дана затруднела и одгајала децу у здрављу и срећи.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ