Србија

Ево када нам стиже хладно време и снег!

Фото: твитер

Метеоролошки сервис „AccuWeather“ објавио је на својим страницама дугорочну прогнозу за надолазећу зиму.

Док се за подручје Велике Британије, Скандинавије и остатака Северне Европе очекују јаке олује већ почетком зиме, чини се да ће зима на Балкану бити блага – без јаких температурних осцилација, а изостаће и велике количине падавина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Блага, мирна зима на Балкану

Док ће у већем делу Европе бити много олуја, снега и продора хладних таласа, на Балканском полуострву очекује се прилично мирна зима.

– Биће олуја, али оне неће бити толико изражене као прошле године – прогнозира метеоролог Џејсон Николс.

Уместо тога, спорадичне олује ће се појављивати између дуготрајних сушних раздобља.

– Ова регија могла би да има дуга сува и топла раздобља, праћена олујом која ће трајати недељу дана, а затим би се вратила на раздобље сушног времена од две или три недеље – рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

На Јадрану се не очекују ни учестали удари јаке и олујне буре, предвиђају метеоролози „AccuWeathera“.

– То ће допринети оскудној снежној сезони у планинама – додао је Ројс.

Ледени таласи биће све гори на истоку Европе

Најоштрија зимска хладноћа захватиће источну Европу и источну Скандинавију.

Почетак зиме неће обележити продор јаких и изражених хладних таласа, али то би се могло догодити пред крај зиме.

– Могли бисмо да видимо неколико кратких хладних таласа у децембру, али права се хладноћа неће догодити све до касније у сезони – рекао је Ројс.

Највише снега и велике хладноће очекује се крајем децембра и почетком јануара на подручјима од Финске до Украјине. Очекује се да ће велике количине снега на том подручју бити све до краја фебруара. Хладни таласи који ће с тог подручја стизати у Европу могли би крајем зиме да захвате и подручја Пољске, Словачке и Румуније.

Ветровите олује у Британији и северној Европи

Активан почетак сезоне јаких ветрова предвиђа се за британска острва, северну Европу и Скандинавију.

Ове године то подручје је већ погодило неколико олуја, укључујући олују Лоренцо, која је у једном тренутку било ураган категорије 5 над Атлантским океаном. Међутим, учесталост олуја неће достићи врхунац све до почетка 2020. године.

– Олује ће бити најактивније почетком јануара – предвиђа метеоролог Ројс.

Због олуја деловима Велике Британије претиће и велике поплаве, а крај сезоне олуја очекује се тек крајем фебруара и почетком марта.

– Други део зиме биће много мирнији него њен почетак – предвиђају метеоролози.

Кишовито време од Португалије до Пољске

Док ће олује харати севером Европе, веће количине кише и снега требале би да донесу олакшање за већи део Европе – од Португалије па све до Пољске, након што је то подручје погодила велика суша током лета.

– Река Рајна је током лета опет пресушила, а јесен није донела веће количине кише које би помогле у решавању тешке ситуације – кажу метеоролози.

– Иако ће Пиренејско полуострво напокон доживети олакшање од дуготрајних раздобља суше, веће количине кише довесће до бујања вегетације, што би током пролећа и лета опет могло довести до проблема и дивљања шумских пожара – упозоравају метеоролози.

У северним Алпима очекују се и велике количине снега, због чега метеоролози опет упозоравају на проблеме који би се могли појавити крајем зиме, када се снег почиње топити, попут лавина и поплава.

 

Извор: Index.hr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ