Србија

Отишла је у потрази за бољим животом, није ни слутила какав је ужас чека !

Катарина (16) је прихватила позив од непознате жене да у Бечу ради два месеца као бебиситерка за 1.000 евра. Али, уместо у Бечу, завршила је као жртва трговине људима у кафани поред ауто-пута, где су је силовали и приморавали да се бави проституцијом.

– Све је почело тако што нам се једног дана у кући појавила жена која је тврдила да јој треба бебиситерка за двоје деце у Бечу. Отац није желео да ме пусти да идем, било му је сумњиво, али мама је била упорна. Веровала је да је то добра прилика за мене, а ја сам веровала њој – прича несрећна девојка.

После много наговарања, добила је дозволу од оца, нарочито када им је понуђено 1000 евра унапред. Катарина је била пресрећна, не знајући да у том тренутку почиње пакао за њу.

– До Беча нисмо ни стигли. Жена која ме је врбовала довезла ме је до неке кафане на ауто-путу где је чекао мушкарац. Одмерио ме и рекао да је добро одабрала, да ћу бити добра за шипку. У том тренутку сам схватила шта ми се дешава – каже Катарина.

Ноћу су је терали да игра на шипци и да се скида. А после тога је долазило оно најгоре. У почетку је одбијала мушкарце које су јој слали у собу, али они би се онда жалили.

– Давали су ме муштеријама које су са мном радиле шта су хтеле. А када бих покушала да се браним, дошао би човек који ме држао затворену и пребио би ме, често и силовао, тек да би ми показао да немам избора – прича несрећна девојка.

Ћутала је и није покушала да побегне јер су претили да ће јој убити породицу. Далеко од њих, не знајући ни где се тачно налази, дане је проводила закључана у соби чекајући да ране зацеле. Али, то се није дешавало јер су злостављања била свакодневна.

– Бојала сам се, али када су ме после једног од многобројних силовања претукли толико да нисам могла да устанем, знала сам да морам да бежим. Имала сам среће први пут после много времена јер никога није било у кафани, истрчала сам и почела да трчим кроз шуму, иако ме све болело – присећа се.

У полицији јој је требало много храбрости да исприча шта је све преживела.

– Схватила сам после неког времена да морам да кажем јер ако ја будем ћутала, нека друга девојка ће завршити као ја – каже храбра девојка.

Њена прича покренула је велику акцију у борби против трговине људима. Удружили су се Фонд УНИТАС, Центар за заштиту жртава трговине људима Републике Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја и МУП-а.

Катаринина прича једна је од три које су обрађене у документарцу, а у све три приказани су модели по којима криминалци врбују људе, и све три су истините. Подсећамо је се данас, на Европски дан борбе против трговине људима.

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ