Регион

ХАОС У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ! Заев поднео оставку!

Премијер Северне Македоније, Зоран Заев, поднео је оставку, јавља италијанска агенција АНСА позивајући се на европске дипломатске изворе.

На самиту ЕУ државе чланице нису постигле споразум о започињању преговора о приступању са Северном Македонијом и Албанијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се незванично сазнаје, Заев је ковертирао оставку и о томе обавестио стране амбасаде.

Тренутно су у току консултације парламентарних странака у Македонији. Заев ражи расписивање варедних избора зато што није испунио предизборно обечање да ће отворити преговоре са ервропском унијом.

Заев је иначе овакав потез наговестио у Бечу пре два дана.

– Ако лидери чланица ЕУ у четвртак или петак донесу негативну одлуку за почетак преговора, или је још једном одложе, наша влада ће бити мртва – рекао је Заев у Бечу.

Европски лидери су јутрос прекинули разговоре, а да нису постигли договор о евентуалном почетку приступних преговора с Албанијом и Северном Македонијом.

Одлука је изостала упркос целоноћним драматичним резговорима али и упозорењима да би одбијање нарушило репутацију ЕУ и довело у опасност регион Западног Балкана.

Скопље и Тирана су очекивали зелено светло за почетак преговора о чланству у ЕУ, што је процес који траје годинама. Посебно Северна Македонија која је чак пристала и на промену имена након постизања споразума с Грчком. Више европских званичника тада је јасно ставило до знања да би та земља требало да се „награди“ приступним преговорима.

Међутим, сада Европска комисија, која води те преговоре, тврди да су обе земље испуниле све услове за добијање датума за почетак преговора.

Европски лидери су обећали да ће одлуку о Северној Македонији и Албанији донети до краја октобра али су разговори до јутрос били безуспешни.

Комесар за проширење Јоханес Хан „изразито је разочаран“ што вође ЕУ нису испуниле обећање да отворе преговоре о придруживању са С. Македонијом и Албанијом. Позвао их је да разјасне свој став.

– ЕУ и земље чланице сада треба да разјасне колико је озбиљна њихова посвећеност европској интеграцији Западног Балкана – навео је Хан у низу Твитер порука објављених данас после ноћашње вишесатне расправе вођа ЕУ у Бриселу на којој није постигнута сагласност о почињању преговора са те две земље.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ