Русија Србија

Запад у паници: Путин ће подржати Србе…

Америчка агенција АП оценила је данас да је посета руског премијера Дмитрија Медведева Србији илустрација блиских културних, историјских и верских односа Србије и Русије.

АП наводи да је руски премијер данас присуствовао војном приказу поводом 75. годишњице ослобођења Београда од нацистичке окупације у чему су учествовале југословенске и совјетске снаге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз стотине грађана и српско руководство Медведев је пратио антитерористичку вежбу и дефиле војника, борбених возила и оружја, хеликоптера и авиона, наводи агенција и подсећа да је Србија савезник Русије на Балкану.

Америчка агенција подсећа на став Србије да не улази у НАТО, једним делом због тога што је та Алијанса бомбардовала земљу 1999. године како би се окончао сукоб на Косову и цитира данашњу поруку председника Србије Алекдандра Вучића после приказа да ће Србија знати „како да заштити своје небо, земљу и људе“.

Русија помаже Србији да ојача војску, иако Београд формално тежи чланству у ЕУ, констатује АП и додаје да је званична Москва недавно појачала напоре да обнови свој утицај међу некадашњим комунистичким дрзавама источне Европе.

Ти напори изазивају забринутост на Западу који жели да Балкан, после ратова деведестих година, види интегрисан у ЕУ и НАТО.

Италијанска агенција Анса известила је такође о посети руског премијера Медведева Београду, наводећи да он присуствује прослави 75. годишњице ослобођења града као и војној паради.

У средишту разговора руског премијера и председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић налазе се јачање економске и трговинске сарадње између Русије и Србије, при чему ће бити потписано више билатералних споразума у области пољопривреде и железничке инфраструктуре, наводи Анса.

Италијанска агенција преноси и да би Медведев поподне у српском парламенту, између осталог, требало да пружи пуну подршку Београду по питању Косова, будући да Москва не признаје независност Приштине и подржава територијални интегритет Србије.

Увече ће председник Вучић и руски премијер присуствовати званичној церемонији поводом годишњице ослобођења Београда, навела је Анса, подсећајући да је Медведев последњи пут био у Београду пре десет година, када је био на функцији председника.

Регионалне агенције и медији такође извештавају ипосети Медведева наводећи да је допутовао поводом обележавања 75.годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, да је присуствовао приказу способности Војске Србије и да му предстоје разговори са председником и премијерком Србије.

Руске агенције Тас с и Риа Новости у извештајима из Београда посебно су истакли да се Вучић захвалио Русији за помоћ у војној и војно-техничкој сарадњи.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ