Србија

ОПРЕЗ ВОЗАЧИ: Ако у наредних дана не испуните овај услов, казна је 20.000 динара !

Свако ко не буде поштовао ово правило, ако га заустави саобраћајни полицајац, мораће да плати казну. Возачи у Србији имају мање од две недеље да замене гуме како се не би суочили са папреним казнама.

Наиме, према Правилнику о подели моторних и прикључних возила у саобраћају на путевима, обавеза возача је да на аутомобилима имају све четири зимске гуме у периоду од 1. новембра до 1. априла ако су на коловозу снег, лед или поледица, а дубина шаре мора бити најмање четири милиметра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свако ко не буде поштовао ово правило, ако га заустави саобраћајни полицајац, мораће да плати од 10.000 до 20.000 динара, колико износи казна за физичка лица, док ће правно лице за вожњу са летњим гумама бити кажњено сумом од 100.000 до 800.000 динара.

Директор Комитета за безбедност саобраћаја, Дамир Окановић, објашњава да се возило које нема сва четири зимска пнеуматика третира као технички неисправно, због чега треба на време заменити летње гуме зимским.

У случају соабраћајне незгоде коју изазове возач таквог возила и возач и власник дужни су да осигурању надокнаде сву штету насталу у саобраћајној незгоди, а ради се о износима који се могу мерити десетинама милиона динара. С аспекта безбедности неопходно је имати зимске гуме, јер летње гуме на зимским температурама немају одговарајућа својства – рекао је Окановић.

Међутим, како објашњава професор Саобраћајног факултета, Милан Вујанић, возачи морају да знају да неће бити кажњени уколико возе са летњим гумама у периоду предвиђеном за вожњу са зимским пнеуматицима само уколико су временске прилике повољне.

– Док год нема снега и поледице, зимске гуме нису неопходне. Ипак, на време треба заменити летње гуме зимским јер се временске прилике врло брзо мењају. Такође, треба знати да су ван овог прописа мотоцикли и електрични тротинети – каже Вујанић.

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ