Русија Србија

Руси се обратили АЛБАНЦИМА: На Балкану неће бити нових држава !

Руски премијер Дмитриј Медведев јасно је ставио до знања САД, ЕУ и Приштини да су њихове идеје о стварању нових држава на Балкану изузетно опасне и да Москва то неће гледати скрштених руку, као и да Београд може да рачуна на све врсте помоћи братске Русије

Идеје о стварању нових држава на Балкану су изузетно опасне, јер провоцирају ултранационалистичке кругове да оружјем остваре своје циљеве. Не смијемо дозволити понављање насиља и покушаје једностране прерасподеле мапе балканског региона, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер је нагласио да је Руска Федерација и даље посвећена свом претходном ставу о Косову и полази од потребе да се поштује суверенитет и територијални интегритет Србије. Руска страна је уверена да је приликом расправе и решавања свих питања потребно то темељити на међународном праву, пре свега на резолуцији Савета безбедности УН 1244, а не на једностраним актима, нагласио је Медведев у интервјуу за „Вечерње новости“.

– Дакле, у том смислу, наш став се не разликују од претходних. У исто време, не можемо да не приметимо процесе који су у току, притисак који тренутно долази из Приштине – рекао је Медведев подсећајући на то да су недавно тамо на власт дошли ултранационалистички кругови.

– Очигледно је да ће се сви ови догађаји развијати двоструком брзином. Стога ми се чини да требамо пажљиво надгледати шта се дешава, јер је очигледно да је Балкан још увек прилично турбулентна регија, и никако не бисмо смели да дозволимо понављање било какве манифестације насиља, покушаја једностране прерасподеле мапе Балкана или било које друге радње која би могла довести до хуманитарне катастрофе – рекао је он.

Медведев је, подсетимо, поновио да Русија цени став Србије о санкцијама које су ЕУ и Сједињене Америчке Државе увеле против Москве.

– Када говоримо о Србији, ми смо свакако уважавамо и наставићемо да ценимо чињеницу да је Србија заузела врло избалансиран став у време када су Европска унија и Сједињене Америчке Државе увеле санкције против Руске Федерације. У Србији је директно речено: „Ми то нећемо. Имамо посебан однос са Русијом и полазимо од историје и праксе модерних односа – рекао је Медведев.

Нагласио је да Русија свакако одаје поштовање колико је Србији било тешко да настави с таквим курсом према ЕУ.

– Такве одлуке су донете и ми их ценимо – рекао је руски премијер.

Извор: Информер/ Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ