Регион Свет Србија

ХРВАТ ЗАГРМЕО: Ево зашто Европска унија не жели СРБИЈУ !

Одлука Брисела да одложи почетак преговора о чланству са Скопљем и Тираном, уједно је порука осталим земљама у региону, укључујући и Србију, да су непожељне у Унији, оцењује загребачки „Јутарњи лист“.

– Као и пуно пута до сада, арогантна хрватска јавност није се ни осврнула на недавни догађај који је добрано потресао оно што зовемо “регион“. Наравно, реч је о одлуци Европског савета да се не отворе преговори о чланству Северне Македоније и Албаније“, оцењује колумниста -Јутарњег листа“ Роберт Бајруши .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та одлука, која, како наводи Бајруши, дубоко компромитује ЕУ као институцију којој се може веровати колико и америчком председнику Доналду Трумпу, доводи и Хрватску „у ужасно неугодну позицију“.

– Јер, хтели или не, Хрватска се налази у “регији“, а потреси који могу уследити јер је псеудолиберал (француски председник) Емануел Макрон, како би показао да утичце на европску политику, погазио сва обећања која је ЕУ дала Македонцима и Албанцима, можда се неце осетити у Данској и Португалу, али овде сигурно хоће. Тек ће се видети коликог интензитета – сматра Бајруши.

Он још наводи да руски и турски председници, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган морају бити срећни када виде што ради Европска унија.

– Јер одбијање почетка преговора са Скопљем и Тираном уједно је порука Србији, Црној Гори, БиХ и Косову да су нежељени. То је легитимно, али какве це бити последице? “Ако нас неће Еуропа, има ко нас жели“, одговориће у балканском суседству Хрватске – процењује даље он.

– Зашто Србија не би наставила да увози руско оружје и допушта кинеске инвестиције, успут доводећи односе с Косовом на руб сукоба? Ко може спречити још чвршце повезивање Републике Српске и Србије или Албаније и Косова, као и дезинтеграцију Северне Македоније и БиХ. У таквим околностима, зашто Бошњаци не би похрлили у загрљај Турске, а Драган Човић кренуо да обнавља Херцег-Босну? И ето белаја, можда и репризе догадаја из деведесетих – пише Бајруши.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ