Свет

ЈЕЗИВО: Сахрањени људи на аеродромској писти, пилоти свако вече виђају …

Фото: јутјуб

Гробови Ричарда и Кетрин Дотсон уграђени су на аеродромској писти број 10 на интернационалном аеродрому Саванах/Хилтон хед у САД. И то због тога што њихова породица није хтела да ови гробови буду премештени.

Као и многи други аеродроми, у САД-у и широм света, и овај је изграђен на бившој фарми. Међутим када је аеродром из Саванаха 1942. током Другог светског рата хитно требало проширити дошло је до благог отпора породице Дотсон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Породична парцела са гробовима, која је била на земљи преко које би се аеродром требало ширити имао је око 100 гробова, међу њима су покопани и некадашњи робови, као и чланови породице. Сви, се четири премештени су на гробље.

Верујући да њихови преци не би хтели да напусте земљу на којој су тако напорно радили, породица Дотсон је инсистирала да се гробови њихових мајки и очева не дирају. Ричард и Кетрин Дотсон су фармери који су први власници земље, преминули су 1884. и 1877. године. Њихова два гроба, један крај другог, налазе се на ивици авионских писта 10 и 28. Још два гроба, њихових рођака Данијела Хјустона и Џона Дотсона налазе се у оближњој трави.

Гробови су поравнати са земљом, а на каменим ознакама уз Ричардово име пише „У миру“, а уз Кетринино „Отишла кући на починак“. И тако ових четворо рођака почива у миру уз најпрометнију писту једног међународног аеродрома.

Из ваздушне луке тврде да су „њихови“ гробови „једини на свету уграђени у активну писту дугачку 2.850 метара“. Чланови породице смеју да посете гробове, али не могу да остављају цвеће.

А ако мислите да овакви необични гробови долазе и без страшних прича, преварили сте се. „Каже се да ако слећете тамо тек након заласка сунца, све фигуре ће се појавити на северној страни писте“, једна је од легенди које круже међу локалним пилотима.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ