Србија

УДАРНА ВЕСТ: Ево шта добијамо, ако предамо Косово !

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра на идеју запада да се питање КиМ реши у оквиру самопроглашених граница Косова, да онда Србија мора да подигне улог, изађе из оквира решавања само косметског проблема и да питање поставимо регионално

– Ако се буде одржавала мировна конференција о Косову, а док до ње не дође треба много да се испреговара. Лично сматрам да Србија морала да у те преговоре убаци и питање БиХ, будућности РС и статус српског народа посебно у Црној Гори – рекао је он за ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На тај начин бисмо могли, каже, да отворимо простор за другачије виђење косовског проблема од овога што је почетна идеја САД и неких западних земаља.

– По њима Косово мора да постане саставни део и чланица УН и НАТО, а да ће за узврат Србији бити пружена помоћ на путу ка ЕУ, као и економска помоћ. Та почетна позиција САД и земаља које признају тзв. Косово по Србију је тешка и да ће преговори, ако до њих дође, бити тешки – нагласио је он.

Наводи да је званичник Стејт департмента на Београдском безбедносном форуму рекао да није искључена опција мировне конференције, а да је немачка канцеларка Ангела Меркел недавно у УН у Њујорку рекла да је могуће да дође до организовања регионалне конференције.

– Конференција која се наговештава не може да прође без свих сталних чланица СБ, а тиме и Русије и Кине – закључио је он.

Оцењујући посету председника руске владе Дмитрија Медведева Београду каже да ће Русија наставити да подржава Србију у борби за очување суверенитета и интегритета на КиМ, али скреће пажњу да се реално мора сагледати које су могућности Русије и да не треба очекивати нереално.

– Они могу да нам дају подршку у УН у спречавању да лажна држава Косово постане њихова чланица. Битно је да се спречи њихов пуни међународни капацитет. Док не постану чланица УН никада неће бити у правом смислу држава – нагласио је Дрецун.

Појашњава да Русија може да помогне у економском развоју и у енергетској стабилности, да су Србији потребне руске инвестиције, подршка у јачању одбрамбених и безбедоносних капацитета.

– Русија на више начина подиже наш капацитет у борби за КиМ, али и ту постоје ограничења. Тога морамо да будемо свесни. Видите да нема практично границе између Косова и Албаније, албански војници имају вежбе са косовским војницима и на такве ствари Русија не може да утиче – сматра Дрецун.

Додаје да ће Русија бити присутна у завршној фази покушаја решавања коначног статуса КиМ, јер ће све што буде постигнуто морати да буде верификовано у Савету безбедностри УН, од стране Русије и Кине.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ