Регион

ХАОС У РЕГИОНУ: Хрвати се одричу држављанства !

Многи хрватски грађани, који су отишли да раде у богатије европске земље, не само да не планирају да се врате у домовину, већ се и одричу хрватског држављанства

Бројни Хрвати остају у европским државама са већим стандардом, а како би могли да остварују сва права као равноправни грађани одлучују се, углавном, да прихвате држављанство земље у коју су се одселили, јер њихови закони не признају двојно држављанство, пише Индеx.хр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У прошлој је години из Књиге хрватских држављана избрисано 228 особа, а 11 них се одрекло хрватског држављанства. Годину дана раније 200 грађана отпуштено је из хрватског држављанства, а 13 га се одрекло.

Међутим, у овој години приметан је велики раст броја људи који се одричу хрватског пасоша. Само у првих девет месеци 2019. године, према подацима хрватског МУП, 361 особа отпуштена је из хрватског држављанства, а 20 га се одрекло.

Највећи број захтева, како наводи Индеx.хр, стиже за стицање држављанстава Аустрије и Немачке, као и за пасоше Словеније и Норвешке.

Али, није тако лако „решити“ се хрватског држављанства. Захтев може да поднесе особа која је навршила 18 година живота, која нема сметње у погледу војне обавезе, и измирила је све порезе, таксе и друге јавне дажбине и обавезе према правним и физичким особама у Хрватској, наводи овај портал.

 

Извор: Информер.рс/ index.hr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ