Србија

Вучић поручио Европској унији: Нико неће успети да нас одвоји од Кине и Русије !

Одлука ЕУ да не отвори врата Северној Македонији и Албанији навела је регион да схвати да не може да се ослони само на своје западне суседе, изјавио је председник Србије Александар Вучић и поручио да је једини одговоран приступ да бринемо сами о себи.

Таква одлука, донета упркос реформским напорима Албаније и Северне Македоније, јасно је показала региону да „није све до нас“, истакао је Вучић у интервјуу за Фајненшел тајмс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Они су увек говорили, ‘од вас зависи, од брзине ваших реформи… Сад су поштенији. Сад бар кажу – није све до вас'“, рекао је Вучић и потом запитао: „Шта могу да урадим, да плачем и штрајкујем глађу испред Берлемона?“, мислећи да седиште Европске комисије у Бриселу.

„Нећу то да радим, нико то неће да уради“, рекао је председник Вучић.

Вучић је рекао и да одбијање ЕУ да започне приступне преговоре са две балканске земље оправдава његову политику учвршћивања ближих веза са Кином и Русијом.

Београд је, како напомиње угледни британски лист, спреман да потпише споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом у петак и такође се залаже за даљу регионалну интеграцију.

„Морамо сами о себи да бринемо. То је једини начин, то је једини приступ. Све друго би било неодговорно“, рекао је Вучић.

Британски лист констатује да би овакви коментари могли да оснаже страховања да ЕУ губи утицај на Балкану пошто се лидери Уније нису договорили о почетку преговора са Скопљем и Тираном на самиту прошле недеље.

Не можемо да зависимо од Европског савета

Председник Вучић је казао и да Балкан треба да уради више по питању јачања регионалне сарадње.

„Не можемо да зависимо од наредне одлуке Европског савета или од тога да ли ће холандска влада одлучити овако или онако или да ли ће данска влада урадити нешто другачије од онога што очекујемо“, рекао је Вучић.

Британски лист подсећа да је Вучић прошле недеље са премијерима Северне Македоније и Албаније потписао декларацију о формирању споразума о сарадњи по моделу шенгена која предвиђа слободни проток људи, робе, капитала и услуга између ове три земље.

Декларацијом се позивају и друге земље региона да се придруже са намером стварања заједничког тржишта од 18 милиона људи.

Вучић је рекао да је посвећеност споразуму била ојачана преговорима о проширењу европског блока.

Претходно, рекао је он, суседи Србије нису били заинтересовани јер су очекивали много више од ЕУ.

Сада, како је рекао Вучић, они виде да „морамо најпре да се окренемо једни другима, наравно остајући на путу ка ЕУ, али не очекујући милостињу од било кога“.

Тржиште од 12 милиона људи

Вучић је додао да је спреман да усклади стопе пореза на додату вредност и подстицаје за инвестирање са Албанијом и Северном Македонијом, за које је рекао да ће створити тржиште од 12 милиона људи између три земље.

Британски лист подсећа да је Србија отворила претприступне преговоре са ЕУ 2014. године и закључује да је блок сматра мање припремљеном за чланство од Северна Македоније.

Дипломата ЕУ у Београду рекао је за ФТ да Србија „просто географски“ припада ЕУ.

Вучићева политика регионалне сарадње и балансирање великих сила подсећа на географске прорачуне које је направила Југославија, која је била и оснивач Покрета несврстаних иако је та држава била много већа од Србије данас.

Међутим, регионално неповерење и билатерални проблеми накупили су се током ратова након распада Југославије и представљаће изазов за дубљу сарадњу, додаје Фајненшел тајмс.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ