Србија

ХАОС: Упаљен црвени аларм, из куће никако не излазите без овога !

Упаљен је црвени аларм јер је ваздух у Србији већ данима изузетно загађен, а грејна сезона још није ни почела.

Лекари апелују да људи који имају респираторне тегобе, пацијенти са кардиоваскуларним проблемима и окнолошки пацијенти са малигнитетима плућа не излазе из куће од 8 до 18 часова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Имајући у виду да грејна сезона још није почела, те да су су приватна ложишта и топлане један од три главних загађивача у нашој земљи, поставља се питање какав ћемо ваздух удисати када зима заиста и почне.

У Ваљеву, једном од најзагађенијих српских градова, без обзира на михољско лето, већ сада се тешко дише, а мерења квалитета у последњих седам дана показују да је ваздух загађен на нивоу четврте категорије.

„Све то већ сада посебно угрожава пацијенте са респираторним тегобама, пацијенте са кардиоваскуларним проблемима и окнолошке пацијенте са малигнитетима плућа. Када током зимских месеци ниво аерозагађења буде још виши што нас, на жалост, очекује, биће угрожене и остале рањиве категорије, као што су деца и труднице. Због тога, у периодима највиших вредности ПМ-10 честица, а то је најчешће од 8 до 18 часова, угожени треба да смање број својих излазака споља, смање физичке актвиности и проведу више времена у кућним условима“,казао је онколог др Зоран Живковић, председник врањског Савета за здравље за тај лист.

Он подсећа да су недавна истраживања Института „Батут“ показала да због повећаног загађења ваздуха годишње у Србији прерано умре 5.400 људи, „а ако би се та методологија применила на Ваљево то би значило да годишње имамо 60 превремених смрти због аерозагађења“.

Др Горан Белојевић, хигијенолог, и редовни професор Медицинског факултета, саветује да би требало што мање времена проводити напољу а ако се већ изађе и осете сметње приликом дисања, доктор грађанима саветује да преко уста и носа ставе влажну марамицу.

„Обична хируршка маска неће помоћи, потребно је да то буде влажна марамица или влажна маска, јер је вода најбољи растварач“, саветује он и слаже се да је испирање уста и носа при повратку у кућу такође пожељно.

„У случају удисања ПМ-10 честица, које скраћују дах, срце се напреже да би компензовало смањени унос кисеоника и при том се исцрпљује. На тај начин, поред разбољевања плућа, оне доводе и до срчаног или можданог удара и можемо их сматрати узроком изненадне срчане смрти, за који немамо ваљани доказ“, објашњава онколог др Зоран Живковић.

Степен загађености ваздуха варира током дана, а најлошији ваздух удише се у касним вечерњим и раним јутарњим сатима, од поноћи па до 9.00 сати.

Тако је рекордних 223 ПМ10 честица забележено у среду у 3.00 сата на мерној станици „Старчево“ у Панчеву.

Ситуација није била много боља ни на општини Стари град, где је у 7.00 часова истог дана измерено 204 ПМ10 честица, док је на Новом Београду у то време било 167 ПМ10 честица, говоре подаци Агенције за заштиту животне средине.

Алармантно стање лошег квалитета ваздуха у престоници потврђује и подаци са сајта „АирВисуал“, који се бави мерењем загађења ваздуха у целом свету, те је Београд пре два дана означен као четврти град са најзагађенијим ваздухом на планети.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ