Идвајамо

ШОКАНТНО: Ево како нас прислушкују преко мобилних телефона !

Бивши радник Централе обавештајне агенције и сарадник Националне безбедносне агенција (НСА), Едвард Сноуден, путем видео-линка је гостовао у познатом подкасту Џоа Рогана говорећи о многим занимљивим темама.

Сноуден је у гостовању, које је трајало скоро три сата, описао како нас тачно паметни телефони шпијунирају и шта можемо да урадимо како бисмо то избегли.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Велика ствар која се променила од 2013. је што је сада мобилни на првом месту“, рекао је Сноуен објашњавајући како се прислушкивање данас углавном спроводи преко мобилног телефона јер их људи користе чешће него рачунаре.

„Имате мобилни негде у соби. Он је искључен – бар му је екран искључен. А ако вам неко пошаље поруку, екран оживи. Како се то догоди?“ запитао се реторички Сноуден.

„Сваки смартфон, сваки мобилни стално је повезан с најближим одашиљачем. Чак и кад је екран искључен и мислите да не ради ништа, не можете то да видите јер су емисије радиофреквенција невидљиве, али он вришти у ваздух, говорећи ‘ту сам, ту сам’… покрети вашег мобилног су покрети, као и ваши, и често су јединствени и могу да вас идентификују преко њих“, рекао је.

То значи да кад год носите мобилни, кад год је укључен, постоји запис ваше присуства на том месту који стварају компаније.

„Оне не морају да држе те податке вечно, у ствари нема доброг разлога да их држе вечно, али те компаније виде то као вредне информације“, напоменуо је, додавши да су ти подаци раније били пролазни, али сада се складиште заувек.

„Нема везе јесте ли учинили нешто погрешно или сте најобичнија особа на свету… јер тако масовни надзор функционише. Тако се ствара ‘основна колекција’, што је еуфемизам владе за масовни надзор. Они напросто скупљају све то унапред у нади да ће једног дана бити корисно“, додао је овај узбуњивач, јављајући се видео-линком с непознате локације у Русији.

Најчешће је довољно искључити мобилни

„А ту говоримо само о томе како се спајате на мобилну мрежу. Не узимамо у обзир све оне апликације које контактирају с вашом мрежом још чешће (него ви). Морамо идентификовати проблем. А проблем с коришћењем смартфона данас је што немате појма шта раде у било ком тренутку“, рекао је.

Посебан проблем с данашњим смартфонима је што им се не може извадити батерија, као старим „глупим“ телефонима, чиме се осигурава да нису тајно укључени. Ипак, за обичну особу довољно је и једноставно да искључи телефон.

Сноуден је говорио и о ванземаљцима и теоријама завере.

„Да забележим, колико год сам истраживао, ванземаљци нису контактирали са Земљом или, у најмању руку, нису контактирали са америчким обавештајцима. И да, за случај да сте се питали: да, људи су заиста слетели на Месец, промена климе се заиста дешава, кемтрејлси нису важни“, открио је најчувенији узбуњивач на свету.

Гостујући у подкасту, човек који је разоткрио најопасније тајне америчке владе и показао језив ниво глобалног праћења и прислушкивања у земљи и иностранству објаснио је зашто то тврди.

Не постоје докази о ванземаљцима и кемтрејлу. Знам, Џо, знам да би ти волео да има ванземаљаца. Знам да би научник Нил Деграс Тајсон много волео да има ванземаљаца. И вероватно их има, зар не? Али идеја да их кријемо… Имао сам невероватан приступ мрежама НСА, ЦИА, војске и свих тих група. Нисам могао да нађем ништа о томе. Ако су сакривене, онда су сакривене тако добро чак и од људи који су у тим групама“, рекао је он.

На питање зашто онда људи верују у теорије завере, одговорио је: „Сви желе да верују у теорије завере јер то помаже да живот има смисла. Помаже нам ако мислимо да је све под контролом, да неко доноси важне одлуке“.

Сноуден је 2013. разоткрио америчко шпијунирање својих грађана, али и људи у иностранству, због чега је морао да побегне из земље. Влада САД га је прогласила шпијуном и издајником и повукла му пасош, па је остао у Русији. Како каже, сада је ситуација много гора, јер су паметни телефони све олакшали.

„Постоји цела индустрија која је створена на прикупљању података и то раде без нашег знања. Знају све што радимо. Све је посебно појачано са 11. септембром, након кога је страх довео до тога да народ више није партнер власти, већ њен поданик. Страх је и разлог успона Доналда Трампа. Он, као и други председници, влада чудовишном тиранијом са системом „кључ у руке“, који је успоставио Дик Чејни пре скоро две деценије“, рекао је Сноуден.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ