Свет Србија

НОВИ УСЛОВ ЗА СРБИЈУ: Ако уђете у Европску унију, морате да се одрекнете …

На дан када премијерка Србије Ана Брнабић у Москви потписује Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније, из Брисела и званично указују да Србија може да буде део споразума са другим земљама и организацијама, све док не постане чланица ЕУ.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да ће на дан уласка у ЕУ Србија морати да се повуче из билатералних споразума о слободној трговини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коцијанчичева је, почетком недеље, у изјави за Тањуг објаснила да ЕУ „пажљиво прати“ ситуацију око уласка Србије у слободну трговинску зону са Русијом, Белорусијом, Казахстаном, Јерменијом и Киргистаном.

Додала је и да је ЕУ у сталном „политичком и трговинском дијалогу“ са српским властима.

„Србија може да улази у споразуме са другим земљама и организацијама пре уласка у ЕУ. У оквиру приступних преговора Србија се обавезала да ће се на дан уласка у ЕУ повући из свих билатералних трговинских споразума“, нагласила је Коцијанчичева.

Објаснила и да у питању није никакав „нови услов“ већ опште правило које важи за све кандидатске земље које желе чланство у ЕУ.

Без обзира на улазак Србије на слободно трговинско тржиште Евроазијске уније у Бриселу наглашавају да ЕУ и даље остаје најважнији трговински партнер Србије, са 63 одсто укупне трговине уз „задовољавајући раст и динамику“.

„Трговина са Русијом износи мање од десет одсто укупне српске трговине док су европске инвестиције у Србији десет пута већа од руских“, наводе у Европској комисији.

Из Брисела и овим поводом још једном подсећају на обавезу Србије да се током приступних преговора усклађује са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Премијерка Ана Брнабић потписаће данас у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) који ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан, што обухвата тржиште од око 185 милион људи.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ