Регион Србија

ШОК: Откривен план Сарајева, хоће да населе мигранте у СРПСКИМ МЕСТИМА !

ПРЕДСТАВНИЦИ Срба повратника и Савеза српских удружења Федерације БиХ закључили су у петак на састанку у Меденом Пољу, код Босанског Петровца, да неће дозволити формирање мигрантског центра у овом српском повратничком селу. На састанку су усвојени и закључци у којима јасно стоји да Срби у ФБиХ неће дозволити да се формира ниједан камп са мигрантима на земљи где су Срби били већина по попису становништва из 1992. године.

– Један од закључака је да, уколико случајно покушају да праве камп у Меденом Пољу, одмах блокирамо путеве према Босанском Петровцу, а затим да блокирамо и институције Федерације БиХ и БиХ – каже, за „Новости“, Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.
Он додаје да Сарајево мора бити свесно тога да ће Срби у Федерацији БиХ бранити сваки заселак, село и општину где су Срби били већина према попису становништва из 1991.
– Не желимо кампове миграната на нашим вековним огњиштима – поручује Радановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Савеза српских удружења ФБиХ Бране Пећанац рекао је да није прихватљиво насељавање миграната на ове просторе јер би то угрозило безбедност, даљи опстанак и живот становника на простору Меденог Поља.

ДРВАРЧАНИ ЗАБРИНУТИ

НАДАМО се да неће доћи до насељавања миграната у Медено Поље, јер страхујемо шта ће бити са нашим повратницима, како у Петровцу, тако и у Дрвару и околним местима, поручују Дрварчани за „Новости“. – И овако нас је мало, по селима у свакој кући има по двоје-троје старијих и немоћних и немамо никакву заштиту – каже Боја Морача из Дрвара, из насеља Врточе. – Једина нада нам је да ће српски представници власти урадити нешто да нас заштите, иначе ћемо бити приморани да се поново исељавамо.

– Против смо било какве дислокације мигрантских центара на просторе где већински живе Срби – истакао је Пећанац.

Он је упозорио да би, уколико би се то десило, био нарушен Анекс 7 Дејтонског мировног споразума, српска популација би на овом простору била економски и безбедносно угрожена и поново би могао да се догоди егзодус Срба.

– Уколико власти не приступе организовано управљању мигрантском кризом и ако не буду испоштовани наши закључци спремни смо да употребимо сва легитимна средства да се одупремо било каквом насељавању простора где вековима живе Срби – истакао је Пећанац.

Ситуацију у вези с мигранатима прати и српски повратник у Медено Поље код Босанског Петровца Драго Мирковић (68). Он каже да ће Срби напустити овај простор уколико буде насељен мигрантима и додаје да је веома лоша идеја да се у Меденом Пољу отвори мигрантски центар.

– Српски народ је 1995. услед ратних дејстава бежао са ових простора и једва живу главу извукао. Насељавање наших вековних огњишта мигрантима довело би до поновног егзодуса Срба са ових простора – рекао је Мирковић.

Он истиче и да су му се људи у Бихаћу жалили на мигранте да краду, отимају и да се локално становништво не осећа безбедно.
Срби из ФБиХ добили су и подршку из РС. Председница РС Жељка Цвијановић рекла је да однос према мигрантској кризи указује на општи неред у БиХ и непостојање координације институција на нивоу БиХ за решавање тог проблема.

Извор: Вечерње Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ