Регион

ХРВАТИ УПУТИЛИ ОТВОРЕНЕ ПРЕТЊЕ: Можете да одете из наше земље …

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић поручио је да његова земља сигурно неће постати стециште великог броја нагло пристиглих избеглица које би промениле начин живота свих грађана Хрватске.

Коментаришући проблеме на граници с БиХ, министар је оценио да ће се ситуација додатно погоршати уколико се БиХ не ангажује на својој источној граници и додао да ће у случају могућег надолазећег таласа миграната користити све могућности које им стоје на располагању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ситуација с мигрантима се неће решити тако што ће они прећи границу. Колегама у БиХ је од самог почетка сугерисано да јачају своју источну границу за коју и сами признају да је не контролишју“, рекао је Божиновић, истичући да хрватска полиција додатно јача своју способности за контролу границе, преноси Хина.

Он је оценио и да улазак Хрватске у Шенген треба да буде један од приоритета Словеније и Европске уније, наводећи да онај ко сматра да је Хрватска неприпремљена, „не само да политизира, већ и показује да нема појма“.

„И у словеначком политичком животу постоје изјаве да је улазак Хрватске у Шенген у стратешком интересу Словеније. Под растућим мигрантским притиском задовољавамо услов у ситуацији у каквој досад није била ниједна чланица Шхенгена. Хрватска је испунила 270 препрорука које су оцењивали стручњаци из Европске комисије и држава чланица Шенгена“, каже Божиновић, преноси Хина.

Он је за Хрватски радио рекао и да ЕУ „не само да треба да подржи Хрватску, већ јој је то у стратешком интересу“.

„Баварска се наслања на Аустрију и Словенију и није случајно да баварски министар унутрашњих послова долази у Загреб како би се захвалио хрватској полицији на њеном раду. Уверен сам да је улазак Хрватске један од приоритета Словеније и Европске уније“, подсетио је Божиновић на посету баварског министра унутрашњих послова Јоахима Хермана у четвртак.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ