Идвајамо

КАКВО НАМ СЕ ЗЛО СПРЕМА: После две године само слетела …

Фото: јутјуб

Свемирска летелица X-37Б америчког ваздухопловства слетела је у недељу на Земљу након што је провео 780 дана у орбити, што је најдужа мисија у историји овог мистериозног војног тестирања. Авион без посаде, који изгледа као мали свемирски шатл, извео је експерименте у орбити након којих је враћен на Земљу због испитивања, саопштило је је ваздухопловство.

Тачни детаљи ових експеримената су строго чувана тајна. У изјави је ратно ваздухопловство открило само да програм спроводи „смањење ризика, експериментисање и концепт развоја операција за технологије свемирских возила за вишекратну употребу“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је пета свемирска летелица X-37Б која је у орбиту лансирана у протеклој деценији, при чему је сваки лет био дужи од претходног, пише ЦНН.

„Наш тим се припремио за овај догађај. Изузетно сам поносан што њихов напоран рад и преданост кулминирају данашњим сигурним и успешним слетањем X-37Б“, рекао је генерал Дауг Шиес.

Свака мисија била је врло тајна, што је довело до јавних нагађања да би се авиони могли користити за шпијунско деловање или тестирање свемирског оружја. Ваздухопловство је пружило неке наговештаје о програму. У саопштењу за јавност у недељу пише да је најновија мисија X-37Б спровела експерименте за истраживачку лабораторију ваздушних снага (АФРЛ).

Према његовим веб страницама, АФРЛ развија „технологије за борбу против зрачног, свемирског и кибернетског простора“, например развија ласерско оружје које би се на крају могло да се угради у авионе.

Летелица је дизајнирана за тестирање нових навигацијских система, као и метода за сигурни поновни улазак у Земљину атмосферу и слетање на копно. Претходне мисије су, према ваздухопловству, тестирале технологије за навигацију, системе топлотне заштите, аутономни орбитални лет и изолацију за вишекратну употребу.

Летелица X-37Б заправо је Боингов беспилотни свемирски шатл, конструисан – на први поглед је јасно – изразито по узору на бивши НАСА свемирски програм Спејс шатл. У односу на славни „свемирски такси“ који је дуги низ година превозио америчке астронауте у свемир, X-37Б је четири пута мањи.

Дужине је само 8,8 метара, распон крила само 4,6 метара, висине је 2,9 метара и маса при лансирању износи му око 5 тона. Остало је све исто: дизајн, „авионски“ изглед, враћање у атмосферу попут једрилице… Најинтригантније о овом свемирском програму је то што се о њему мало шта зна.

„Два су основна циља X-37Б: тестирање технологија свемирских летелица САД-а за вишекратну употребу у будућности и оперативни експерименти који се могу анализирати након повратка на Земљу“, то је службено објашњење Ратног ваздухопловства САД-а. Ови авиони такође имају јединствени дизајн. Лансирају се у орбиту с моћним ракетама, а затим се одвајају како би извршили своју мисију. Кад се врате на Земљу, хоризонтално слећу на писту, попут комерцијалног авиона или Орбитера свемирског шатла који слећу.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ