Свет Србија

ШОКАНТНО: Америка се окренула против Албаније !

Данијел Сервер, један од најистакнутијих познавалаца Балкана у Вашингтону, учествовао је на конференцији „Сједињене Америчке Државе на Западном Балкану“.

Амерички експерт за Балкан нагласио је да би Албанија и Косово требало у потпуности да напусте идеју о “великој Албанији”, зато што би то, како је рекао, могло да има дестабилизирајуће и катастрофалне последице, преноси КоССев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У вези са одлуком од 18. октобра у вези са преговорима, Сервер је рекао да би Француска и Холандија требало да се стиде свог става према Албанији и Северној Македонији, али да то не би требало да спречи Албанију да напредује и настави да инсистира на чланству, што се неће догодити, евентуално још неколико година, чак и да се отворе преговори, рекао је Данијел Сервер.

“Ова држава је постигла фантастичан напредак, чланица је НАТО-а и кандидат за чланство у ЕУ. Пре 22 године земља је била у хаосу следећи пирамидалне шеме. Прошли сте кроз спектакуларни економски развој и испунили критеријуме за отварање преговора, политичке околности су то зауставиле. Француска и Холандија би требало да се стиде онога шта су урадиле са Албанијом и Северном Македонијом“, рекао је.

„Питање је како одговорити на велико кашњење у препознавању достигнућа на које су Скопље и Тирана поносни. Разочарани сте и фрустрирани, разумем, али то вас неће помакнути напред. Одговор је у посвећености реформама, ви сте и даље кандидат који може напредовати чак и без такозваних преговора. Они не би требало да одгађају спровођење европског правног оквира. Већина користи долази из реформи које ћете спровести. Ово кашњење ће одложити евентуални улазак који се ионако нец́е догодити дуги низ година“, додаје Данијел Сервер .

Он каже да „постоје два главна питања, владавина закона и политичко понашање“.

„Уморни сте од оних који проповедају владавину закона, треба вам то не због нас већ због вас самих, ваше су институције боље, али недостаје вам култура законитости, није лако и признајем да и у Америци има недостатака, али владавина закона мора преовладати“, закључује.

„Питање је, да ли ће Албанци живети у шест различитих балканских земаља или ће оспорити територијални споразум? Албанија и Косово би морали да захтевају промену граница. Вашингтон и Берлин то никада не би прихватили, било би катастрофалних и дестабилизирајућих последица. Албанија и Косово морају да се побрину о својим унутрашњим проблемима да би одржали добре односе и неговали добре односе са Албанцима који живе у другим земљама. Ни у чему вас Француска и Холандија не могу спречити да направите такву Албанију и надам се да ћете направити прави и мудар избор“, каже.

 

Извор: Коссев

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ