Русија Свет

АМЕРИКАНЦИ ПОЛУДЕЛИ! Руси намећу свој С-400 Србији и целом свету само да би нама…

Русија напорно ради на наметању својих система за противваздушну одбрану С-400 земљама по целом свету, изјавио је помоћник америчког државног секретара за војно-политичка питања Кларк Купер, преноси Политико

У свом говору у Међународном центру „Меридијан“ он је упоредио савремену ситуацију са совјетским периодом, када је „АК-47 постао свеприсутни симбол побуна које је подржавао Совјетски Савез – од југоисточне Азије до Африке“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Данас Русија напорно ради на наметању варијаната свог система ПВО С-400 по целом свету, док Кина испоручује све – од оклопних транспортера до оружаних беспилотних летелица – нагласио је Купер.

Према његовим речима, Русија користи продају оружја за слабљење глобалног утицаја Сједињених Америчких Држава.

– Продајом система као што је С-400, Русија настоји да искористи потребе партнера у области безбедности, како би нас спречила да их снабдевамо најсавременијим одбрамбеним средствима – сматра помоћник америчког државног секретара.

Ово није први пут да Вашингтон критикује куповину руског оружја од стране других земаља. Један од последњих примера је договор између председника Русије Владимира Путина и индијског премијера Нарендре Модија о испорукама пет пукова С-400 „Тријумф“. Споразум је ступио на снагу 5. фебруара. Тако је Индија постала трећа земља, после Кине и Турске, која је те системе набавила од Русије. Након тога, амерички државни секретар Мајк Помпео позвао је власти Индије да одустану од набавке С-400 и размотре алтернативе.

Вашингтон је, такође, више пута позивао Турску да одустане од куповине противваздушних система који, наводно, представљају претњу најновијим ловцима Ф-35. Стејт департмент је 29. маја најавио да припрема санкције против Анкаре и њено могуће искључење из програма Ф-35 уколико се реализује договор о куповини С-400.

Турска сматра да је став Вашингтона штетан за билатералне односе. Анкара очекује да ће се Сједињене Америчке Државе предомислити у вези са питањем снабдевања Турске системима С-400

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ