Спорт

НОЛЕ ПОНОВО ОДУШЕВИО! Новинари га питали за Србију и наше спортисте, а он је имао спреман одговор: Ми Срби имамо гене…

Ђоковић је до полуфинала дошао убедљивом игром, а на конференцији за медије причао је, између осталог, и о успеху српских спортста.

Пре неколико недеља одбојкашка репрезентација Србије у Паризу је освојила златну медаљу на Европском првенству, а нешто раније и одбојкашице су се окитиле најсјајнијим одличјем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Врло је просто. Гени. Ми смо стари европски народ, вучемо снажне гене. Не чуди ме што имамо толико успеха у споту. Имамо физичку и менталну предиспозицију. Спорт нам је културолшки усађен од раних дана живота сваког детета. Наравно, то је случај и у другим земљама, али код нас је провођење времена напољу и играње с лоптом јако вредно – рекао је Новак и наставио:

– То је нешто што се по мало губи у последње време због еволуције или револуције технолошке. Искористио бих прилику да кажем младим људима да што више времена проводе напољу, независно који спорт играју, независно да ли уопште играју спорт, само да буду напољу. Одрастао сам напољу, на планини… То све одатле почиње, постоји та култура када неко то негује и вреднује и охрабрује младе људе да излазе напоље и да се баве спортом, који год да је у питању, независно од времена, онда наравно да и у неким каснијим фазама можете да имате успех.

Ђоковић се дотакао и теме система. Иако остварујемо велике резултате, често је случај да не постоји никаква структура.

– Оно што је импресивно је што ми заиста у јако мало спортова имамо неку структуру и систем. Ми без икаквог система правимо врхунске светске резултате, што је невероватно. Кошарка делује да има јак систем, у тенису то није случај. Тенис је индивидуалан спорт, па се тако и успеси вреднују, што се надам да ћемо ми сви удруженим снагама да изменимо и допринесемо постављању система како би то било одрживо. Да не буде ово 10-15 година успеха, па да немате играче. То је случај био у многим земљама, ево Шведска је пример. Они имају изузетно богату тениску историју, светске шампионе, и онда после Борга, Едберга и Виландера нема никога. То је нешто што је јако битно. Треба да порадимо на неком конструктивном постављању темеља за будућност – закључио је Ђоковић видно промуклим гласом.

Ђоковић ће у полуфиналу Мастерса у Паризу играти против Григора Димитрова, а меч је на програму  данас од 14 часова.

 

Извор: Б92

 

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ