Регион

СА ПАСОШИМА ЈЕ ГОТОВО! Уводе се паметне границе: Ево шта се дешава

Држављани Црне Горе ће највероватније од 2022. године поред пасоша приликом уласка у државе Европске уније морати да скенирају лице и дају отисак прстију, саопштено је из Управе полиције.

Наиме, Европска унија од 2022. планира увођење система евидентирања улаза и излаза на шенгенским границама којим ће бити избачено печатирање пасоша.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сектор црногорске граничне полиције још није званично обавештен о новим мерама које Европска унија планира да уведе од фебруара 2022. године, а које се односе на граничне провере црногорских држављана приликом уласка у земље Европске уније.

– Међутим, на основу расположивих информација са поменуте конференције коју је организовао ФРОНТЕX, можемо рећи да се ове мере односе на увођење нових ИТ система у оквиру тзв. ЕУ пакета паметне границе. Наиме, ЕУ је раније донела прописе о увођењу нових ИТ система за граничне провере у циљу ефикасније контроле лица која нису држављани држава чланица ЕУ и брже провере дужине боравка на територијама држава чланица – казали су из Управе полиције.

Почетак употребе два ИТ система из поменутог пакета, ЕТИАС (који подразумева скенирање лица и отисака прстију) и ЕЕС (Entry-Exit System), је планиран почетком 2022. године.

– Почетак примене ових система за наше држављане представљаће обавезу да пре почетка путовања у земље чланице ЕУ унесу у ЕТИАС​ своје основне личне податке и одговоре на понуђена сигурносна питања. Приступ овом пакету ће бити могућ преко сајта или апликације за мобилни телефон. У року од неколико минута ће грађанин на исти начин добити одговор да ли има препрека за улазак у ЕУ и то на основу аутоматске провере кроз базе података одређених ЕУ агенција и земаља чланица – објаснили су из Управе полиције.

Уколико евентуално буде нешто спорно током аутоматске провере од држављанина ће се на исти начин тражити да унесе додатне податке, након чега ће у року од неколико дана преко система добити одговор да ли ће му се дозволити улазак у Европску унију.

– У случају негативног одговора грађанин ће имати право жалбе, а процедура за жалбу ће бити садржана у одговору – истичу у Управи полиције.

Ова провера преко ЕТИАС-а ће коштати пет еура и важиће три године.

– Значи, приликом наредног путовања у Европску унију наши држављанини неће бити у обавези да поново уносе податке у ЕТИАС све док не прође период од три године од дана првог уноса – наводе у Управи полиције.

Приликом првог уласка у Европску унију, што значи и на уласку у Хрватску, а по почетку увођења ЕЕС, држављани ће морати да прођу процедуру фотографисања предње стране главе и узимања отисака прстију десне руке и ти подаци ће се уносити у ЕЕС.

 

Извор: Pixabay.com

Извор: Srbijadanas.com/ CDM

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ