Свет Србија

АМЕРИКА СПРЕМА ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Ово је највећи проблем између …

БЕОГРАД – Забринутост због постављања и набавке руског наоружања, лоши потези ЕУ, посебно због одбијања да се одреди датум почетка преговора са Албанијом и Северном Македонијом, и сукоб између Стејт департмента, који представља Метју Палмер и Беле куће, коју представља Ричард Гренел, три су разлога због којих САД притискају Србију.

Палмеров највећи проблем је Гренел. Сада је то практично надметање између њих двојице, односно између администрације – Стејт департмента који представља он, и Беле куће, то јест Гренела, који је Трампов човек, ко ће више урадити по питању Косова, каже извор из дипломатских кругова у Вашингтону и упозорава да се притисци на Србију тек могу очекивати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Промену курса и појачани притисак можемо видети у последњих неколико недеља, што се поклопило са Гренеловим именовањем, а потом и са његовом првом званичном посетом овом региону. Палмер је, упркос томе што је у јавности изгледало другачије, тешко поднео кад је Трамп именовао Гренела и сада се такмичи са њим ко ће да буде ригорознији, каже саговорник листа.

Из извора у Берлину се сазнаје да амбасадор Гренел планира да позове председника Александра Вучића да слуша обраћање америчког државног секретара Мајка Помпеа ове недеље у Берлину, на фориму посвећеном миру и стабилности.

Није свеједно Американцима када читају о томе да Србија планира да набави моћне С-300 или С-400 из Русије и подсећа да је Палмер, поред осталог, истакао да су „САД забринуте због присуства руске војне опреме у Србији“.

Његове неуобичајено оштре изјаве, или боље речено претње, изненадиле су део српске јавности, али само онај који слабо познаје унутрашње односе унутар америчке администрације, односно проблеме на релацији Стејт депратмент – Бела кућа.

Извор: Курир.рс/Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ