Свет Србија

БОРБА ЗА КОСОВО: Америка против Србије ! На ова питања ће Вучић инсистирати на састанку !

Специјални изасланик Стејт департмента долази у Београд само неколико дана пошто је отворено уценио Србију да призна Косово и чак нашој земљи запретио санкцијама! Вучић ће инсистирати на одговорима на сва спорна питања.

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас са Метјуом Палмером, специјалним изаслаником Стејт департмента за Балкан, а једина тема састанка биће питање Косова и Метохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До овог састанка долази у врло деликатном тренутку, пошто је Палмер крајем прошле недеље у Приштини поручио да Србија неће ући у ЕУ све док не призна лажну државу Косово!

Он је истовремено запретио функционерима Српске листе, који су победили на изборима, и затражио од њих да се одрекну Београда, а састао се и са такозваним ‘албанским Србима’, који нису добили ни 0,1% гласова, а траже да одлучују о судбини српске покрајине. Палмер је на све то из Скопља запретио Београду санкцијама ако набави руске ракетне системе С-400 и ‘панцир’, а нашу земљу је напао и због сарадње са Кином!?!

Питања без одговора
Председник Србије Александар Вучић, како сазнајемо, неће пристати на Палмерове уцене и отворено ће му поручити да је немогуће да Срби изгубе све, а да Албанци добију све. У Председништву кажу да ће српски лидер данас инсистирати на разматрању осам кључних тачака које Информер ексклузивно објављује:

Мора да се шалите
Ако је све тако као што је Палмер рекао, питам се о чему онда да преговарамо. О томе да ми признамо независно Косово, а да нам они за то укину таксе? Па то је нека шала!
Александар Вучић
1. Зашто Метју Палмер говори да је признање лажне државе Косово услов за улазак Србије у ЕУ? Како то он може да каже када није званичник ЕУ? Да ли то значи да су САД преузеле пуну контролу над ЕУ? И ако је признање Косова заиста услов за улазак Србије у ЕУ, зашто то не каже било ко из Брисела?

2. Зашто САД траже да Београд обустави кампању за повлачење признања лажне државе Косово? Где се то, када и како Србија обавезала да неће лобирати за повлачење признања? У Бриселском споразуму о томе нема ни речи.

3. Зашто Метју Палмер ни једном речју у Приштини није поменуо Заједницу српских општина, чије је формирање гарантовано Бриселским споразумом? Како је могуће да Албанци у Приштини не одговарају за неиспуњавање међународно преузетих обавеза?

4. Зашто Палмер од представника Српске листе тражи да се одрекну Београда и да нађу ‘простор за деловање у независном Косову’? Како је могуће да се политичкој опцији која је убедљиво победила на Косову на тај начин отворено прети?

5. Зашто се Метју Палмер тајно састао са Ненадом Рашићем и Слободаном Петровићем у кафани ‘Бела виста’ у Лапљем Селу код Приштине? Зашто је информацију и слику са тог састанка објавио тек пошто су медији ‘провалили’ тајни састанак? Како је могуће да Палмер подржава укључивање Рашића и Петровића у преговоре о Косову када ти људи на изборима нису добили никакву подршку Срба?

6. Зашто Палмер прети Србији санкцијама због ракетног система С-400, а зна да га наша држава није набавила? И како је могуће да се Србији прети због плана да купи одбрамбени ПВО систем, а истовремено се Хрватској, Македонији, Бугарској, Албанији кроз донације из САД даје офанзивно оружје?

7. Зашто Метју Палмер напада кинеске инвестиције у Србији, зашто му сметају Кинези који су преузели ‘Железару’ у Смедереву? Зашто се заборавља да су ту ‘Железару’ Американци напустили чим нису имали довољно велики профит?

8. Зашто је Палмер обећао помоћ удружењима ‘албанских жртава’ у Приштини у тражењу ратне одштете од Србије?!

За свако од ових питања, тврде Вучићеви блиски сарадници, председник Србије ће од америчког званичника тражити детаљан и конкретан одговор, без имало увијања!

Кључна борба
Сам Александар Вучић уочи састанка са Палмером истиче да је врло пажљиво пратио све Палмерове изјаве.

– Изненадила ме је чињеница да је Палмер говорио суштински само о обавезама Београда, а ниједном није поменуо било какве обавезе Приштине. Ако је све тако као што је рекао, и то на Косову, где сам очекивао да ће тражити смањивање очекивања приштинских власти и указати да је неопходан компромис, питам се о чему онда уопште ми да преговарамо.?! О томе да признамо независно Косово, а да нам они за то укину таксе? Па то је нека шала! – рекао је Вучић, додајући да је Србија спремна на разговоре и компромис, али не и на понижење државе.

Ништа без Српске листе
Игор Симић, потпредседник Српске листе каже да је добро што су имали састанак са Палмером, јер су многе ствари сада знатно јасније.

– То је био искрен разговор, у којем се нисмо сагласили са неким ставовима. Формирање власти у Приштини немогуће је без Српске листе. Та ‘влада’ мора поштовати прописе на Косову и Метохији, што значи да поштује легитимне представнике српске заједнице. Оно што нас је изненадило јесте сусрет Палмера са људима који нису добили поверење Срба на простору Косова. Ипак, добро је што смо се видели, јер је Палмер чуо шта стварно мисле Срби на Косову и Метохији, а не шта мисле они који су пожељни за саговорнике у Приштини – закључује Симић.

Извор: Информер.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ