Србија

Од 1. јануара поскупљује претплата! Ево шта ћемо морати да плаћамо: Нови удар на џеп грађана Србије!

Такса за РТВ и РТС последњи пут је поскупела крајем 2018. године

Такса за јавне медијске сервисе РТС и РТВ од 1. јануара 2020. године поскупеће са 220 на 255 динара, предвиђено је у Владином закону о измени закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис који је данас ушао у скупштинску процедуру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у предлогу, такса ће се и даље наплаћивати преко рачуна за електричну енергију јер се тиме обезбеђује високи степен наплате, јављају Нова економија и Инсајдер.

Наводи се да је најцелисходније решење за финансирање јавних сервиса у 2020. години делимично финансирање из буџета Србије, а делимично из таксе за јавне медијске сервисе.

Предлагач је у виду имао просечне зараде и пензије, високе иницијалне трошкове штампе и дистрибуције рачуна и несразмерно високе трошкове код покретања поступка наплате ненаплаћених потраживања са једне стране, и са друге стране потребу обезбеђења услова за несметано обављање основне делатности јавних медијских сервиса.

Подсетимо, такса за РТВ и РТС последњи пут је поскупела крајем 2018. године. Тада је речено да ће у наредне две године, уместо дотадашњих 150 динара, она бити 220, уместо досадашњих 150 динара.

Влада Србије привремено је укинула претплату на јавне сервисе од 2014. до 2016. године, да би се потом новим Законом о јавним сервисима претплата поново увела, али под називом такса.

Тада је одлучено да се, опет привремено, РТС и РТВ финансирају већинским делом из државне касе, а да такса износи 150 динара. Та привремена одлука требало је да важи до 31. децембра 2018. године, па да се поново врати финансирање јавних сервиса искључиво путем такси.

Према ранијој рачуници РТС, око 46 одсто прихода у каси јавног сервиса потиче из претплате, око 28 одсто је из буџета, а 26 одсто су сопствени приходи, углавном од маркетиншких услуга.

 

Извор: Телеграф.рс/ Нова економија

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ